Sobota 04. 05. 2024 00:44:23 | Meniny má Florián

Mesto Dolný Kubín je priekopníkom v hospodárení. Rozpočet za rok 2023 uzavreli s prebytkom

Po tom, ako sa v Dolnom Kubíne rozšírila správa o ušetrení finančných prostriedkov za platbu tepla, je tu ďalšia pozitívna správa. Tentokrát ju oznámil samotný primátor, ktorý vraví, že mesto vlani hospodárilo s prebytkom.

Michal Szentivanyi|22. apríl 2024|14:30:26

Ilustračné foto. Zdroj: TASR/Miroslava Mlynárová a freepik.com

Súvisiaci článok
Dobrá správa na Orave. Výrobca tepla v Dolnom Kubíne ušetril odberateľom i štátu viac ako milión eur
Čítajte viac >

Primátor mesta Dolný Kubín oznámil tieto skutočnosti na sociálnej sieti. „Ušetrili sme 1️ milión 3️8️6️-tisíc eur. Vďaka tomuto prebytku môžeme zveľaďovať naše mesto aj v tomto veľmi ťažkom roku," uviedol v prvých riadkoch statusu Prílepok.

Výsledok šetrenia

Prílepok našetrené prostriedky pripisuje aj tomu, že v minulom roku sa znížila celková zadlženosť postupným splácaním najmä starých úverov mesta a mestských firiem. Mesto tiež pod svoje krídla získalo ďalšie tisíce metrov štvorcových pozemkov pod existujúcu alebo plánovanú infraštruktúru a na rozvoj mesta.

Vysoká inflácia a nárast cien všetkých materiálov a práce mestu komplikovali každú rekonštrukciu. „Tu sa nám podarilo šetriť vďaka dôslednému súťaženiu dodávateľov tak, aby sme pre mesto získali požadovanú kvalitu, za čo najlepšiu cenu. Zároveň sme časť prác, najmä pri rekonštrukcii mestských bytov a budov, vykonali svojpomocne, čím sme ušetrili až 50 percent rozpočtovaných prostriedkov," pochvaľuje si hospodárenie Prílepok.

Šetrilo sa aj pri energiách

Veľkú úsporu sa mestu podarilo dosiahnuť aj spoločným obstarávaním energií, a to v rámci mesta, mestských firiem, škôl a zariadení, a tiež rozhodnutím mesta neakceptovať ponuku na dodávku elektriny za fixnú cenu 479 eur za 1 megawatthodinu. „Vďaka operatívnemu nákupu elektriny na burze a energomanažmentu mesta, ale aj všetkých našich škôl, škôlok, mestských firiem, športovísk a Mestské kultúrne stredisko sa nám podarilo v minulom roku nakupovať elektrinu v priemere za 130 eur za 1 megawatthodinu silovej zložky. Vďaka energoopatreniam sme nemuseli v minulom roku obmedzovať služby pre našich obyvateľov. Nielen verejné osvetlenie, ale aj všetky naše športoviská mohli byť v prevádzke bez obmedzení," vysvetľuje primátor Prílepok.


Súvisiaci článok
Dolný Kubín chce modernizovať osvetlenie. Projekt za 900-tisíc eur má ušetriť dve tretiny nákladov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť