Piatok 03. 05. 2024 01:22:38 | Meniny má Galina, Timea

Väčšia šanca na záchranu života: Na Liptove a v Turci pribudli externé defibrilátory

Ďalší obyvatelia Žilinského kraja sa môžu tešiť novým prístrojom na záchranu života. Automatické externé defibrilátory budú k dispozícii v Liptovskom Mikuláši pri pumptrackovej dráhe na sídlisku Nábrežie a na budove kultúrneho domu obce Lipovec v okrese Martin.

Daniel Jurčík|21. apríl 2024|13:00:28

Zdroj: Facebook/Záchranári Martin/Mesto Liptovský Mikuláš

Súvisiaci článok
Jar začala, cyklisti ožívajú: Cyklotrasa v Oravskej Lesnej poteší všetkých
Čítajte viac >

Ako informovali predstavitelia mesta Liptovský Mikuláš, jeden prístroj sa nachádza v blízkosti pumptrackovej trati a cyklochodníka na Alexyho ulici. „Mesto získalo na prístroj finančnú podporu z ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie. Defibrilátor sa nachádza v ochrannom kryte a je pod dohľadom kamier mestskej polície," uviedli zástupcovia mesta.

O dar obci Lipovec sa postaralo občianske združenie Záchranári Martin. Podľa príspevku organizácie na sociálnej sieti, prístroj sa nachádza na vonkajšej stene tamojšieho kultúrneho domu. „Už niekoľko rokov sídli časť našej organizácie v tejto obci. Darom sme chceli pomôcť obci zvýšiť starostlivosť o zdravie občanov," upresnili predstavitelia združenia. Tí dodali, že prístroj bol zakúpený z rozpočtu organizácie a dobrovoľných 2% príspevkov z daní.

Prečo je taký dôležitý?

Automatický externý defibrilátor je prenosný prístroj na liečbu náhlej zástavy srdca. Používa sa pri laickej aj odbornej prvej pomoci po náhlom zastavení krvného obehu v dôsledku srdcovej arytmie. Prístroj vyhodnotí elektrokardiogram pacienta a rozhodne o potrebe defibrilácie. Hlasové pokyny vedú obsluhu krok za krokom, čo umožňuje rýchlu a efektívnu prvú pomoc. Skorá defibrilácia počas resuscitácie zvyšuje šance pacienta na prežitie, a prístroj je dôležitým nástrojom na dosiahnutie tohto cieľa.


Súvisiaci článok
Rajec získal život zachraňujúce zariadenie: Verejný defibrilátor nájdete na mestskom úrade
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť