Piatok 03. 05. 2024 23:23:05 | Meniny má Galina, Timea

Veriť, milovať a pracovať: V priestoroch Budatínskeho hradu ožije Štefánik

Na Budatínskom hrade budete môcť stretnúť Štefánika, hrdinu slovenských dejín. Považské múzeum a divadelno-hravé zoskupenie RAZCA informovali, že pripravujú pri príležitosti 105. výročia úmrtia Milana Rastislava Štefánika špeciálne zážitkové prehliadky.

Radka Kostánová|21. apríl 2024|09:15:14

Zdroj: pmza.sk

Súvisiaci článok
Kultúrne podujatia tento týždeň: Vyhrá u vás Slovenské Ľadové kráľovstvo alebo Silné reči?
Čítajte viac >

Skvelá správa pre milovníkov histórie a Slovenska. Magdaléna Lacková, hovorkyňa Považského múzea, informovala, že múzeum a divadelno-hravé zoskupenie RAZCA pripravujú pri príležitosti 105. výročia úmrtia Milana Rastislava Štefánika špeciálne zážitkové prehliadky.

Štyri osudové ženy jedného muža

Ako ďalej Lacková priblížila, významné etapy zo života tohto známeho Slováka predstavia jeho štyri osudové ženy.

Najprv matka Albertína zaspomína na Milana ako na šikovného, citlivého a húževnatého chlapca, ktorý dosahoval vynikajúce študijné výsledky a už od detstva sa zaujímal o hviezdy a vesmír. Potom sestra Elena priblíži svojho brata počas jeho vysokoškolských štúdií v Prahe, kde prvýkrát okúsil veľký svet, spoznal veľa nových priateľov a stretol profesora Masaryka.

Neskôr ho priblíži dôverná priateľka Antoinette. Tá zavedie návštevníkov do bohémskeho Paríža, kde sa Štefánik začal naplno a úspešne venovať svojej profesii astronóma, vedca, vynálezcu a cestovateľa, ale nezabúdal ani na spoločenský život. Vďaka poslednej snúbenici Giulliane sa návštevníci presunú do obdobia prvej svetovej vojny, keď Štefánik narukoval do francúzskej armády a stal sa vojenským pilotom.

Stefanik_web.jpg Zdroj: pmza.sk

„Hoci Štefánik pochádzal zo skromných pomerov, vďaka svojej cieľavedomosti a vytrvalosti to dotiahol až do najvyšších vedeckých a spoločenských kruhov. Pre svoj cieľ dokázal presvedčiť mnohých významných politikov, štátnikov či kráľov. Nie nadarmo bolo jedno z jeho životných hesiel: Ja sa prebijem, lebo sa prebiť chcem,“ skonštatovala autorka scenára, Katarína Maršalová a dodala: „Ak chcete bližšie spoznať velikána slovenských dejín, neváhajte a poďte spolu s nami VERIŤ, MILOVAŤ, PRACOVAŤ.“

Prehliadky budú prebiehať v nasledovných časoch: 10:00, 11:30, 13:15, 14:45 a 16:15 hodine. Základné vstupné bude 8 eur, zľavnené 4 eurá.


Súvisiaci článok
Múzeum kysuckej dediny otvorí svoje brány: Začne sa vyháňaním oviec na pašu a tradičným stavaním mája
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť