Streda 01. 05. 2024 04:37:23

Do práce na bicykli: Mesto Žilina sa aj tento rok zapája do ekologickej súťaže

Mesto Žilina sa aj v tomto roku opäť rozhodlo zúčastniť národnej kampane Do práce na bicykli. Médiá o tom informovala Zuzana Ondrášová z odboru komunikácie a vzťahov s verejnosťou mesta Žilina.

Radka Kostánová|18. apríl 2024|08:46:39

Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/Mesto Žilina

Súvisiaci článok
V kampani Do práce na bicykli vybojovali Mikulášania svojmu mestu tretie miesto
Čítajte viac >

Populárna kampaň Do práce na bicykli pokračuje aj tento rok

Projekt Do práce na bicykli má za cieľ motivovať obyvateľov miest k častejšiemu využívaniu iných alternatív nielen na presun do práce, ale tiež povzbudiť samosprávy ku skvalitňovaniu podmienok pre ekologickejšie druhy dopravy v meste.

Zuzana Ondrášová z odboru komunikácie a vzťahov s verejnosťou mesta Žilina pre priblížila, že do obľúbenej súťaže sa každoročne zapájajú tisícky Slovákov, výnimkou preto nie sú ani Žilinčania.

„Mesto dlhodobo podporuje udržateľnú mobilitu a táto kampaň je jednou z možností propagácie ekologickejšej formy dopravy. Cieľom je tiež motivovať a povzbudiť ľudí k využívaniu bicyklov napríklad na cestu do práce. Žilina sa projektu Do práce na bicykli zúčastňuje od roku 2013 a o jeho vzrastajúcej popularite svedčí aj fakt, že počet súťažiacich sa z roka na rok navyšuje,“ skonštatoval primátor mesta Peter Fiabáne.

Do práce na bicykli - plagát.PNG Zdroj: zilina.sk

Jednotlivci, no aj firmy

Kampaň je rok čo rok populárna nielen u aktívnych cyklistov, ale aj u zamestnancov rôznych firiem. Dobrou správou je, že do súťaže sa môžu prihlásiť tímy zložené z dvoch až štyroch členov, ktorí zároveň pracujú v rovnakej firme, inštitúcii alebo organizácii. Registrácia je možná na stránke www.dopracenabicykli.eu do piatka 7. júna 2024.

„Jednotlivé tímy budú počas mesiaca jún dochádzať do zamestnania bicyklom. Najazdené kilometre zaznamenajú do evidencie zverejnenej na oficiálnej webovej stránke súťaže. Okrem dobrého pocitu z podpory vlastného zdravia a prispievania ku čistejšiemu životnému prostrediu, sú motiváciou pre zúčastnených zaujímavé vecné ceny. Na víťazov čakajú nové bicykle, pobyty či zľavy za počet absolvovaných jázd," ozrejmila Ondrášová.

Štatistika Žiliny minulý rok

V roku 2023 v rámci projektu v meste Žilina súťažilo rekordných 1 023 obyvateľov v 290 tímoch. Spolu Žilinčania najazdili viac ako 100-tisíc kilometrov a ušetrili tak 25 024, 90 kilogramov CO2. Tento rok môžu nielen účastníci projektu využívať takmer 15 kilometrov cyklistickej infraštruktúry v meste a tiež infraštruktúru v správe Žilinského samosprávneho kraja.

„Samospráva dlhodobo buduje aj ďalšie prvky mobility a prevádzkuje obľúbený systém zdieľaných bicyklov," dodala Ondrášová.


Súvisiaci článok
Martin triumfuje aj v 10. ročníku Do práce na bicykli!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť