Pondelok 29. 04. 2024 22:04:15 | Meniny má Lea

Svetový deň hlasu nám pripomína toľko opomínanú prevenciu. Strašiakmi sú alkohol či fajčenie

Vedeli ste, že existuje aj Svetový deň hlasu? Tento deň tohto roku pripadol na utorok 16. apríla. Aj ten je vnímaný ako pripomienka prevencie rôznych ochorení, ktoré postihujú hlasivky a hrdlo. Je to pritom orgán, ktorý využívame denne a o to viac by sme mali dbať na prevenciu.

Michal Szentivanyi|16. apríl 2024|12:45:44

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/freepik.com

Súvisiaci článok
Deň zdravia pripomína to najdôležitejšie v živote. Počas týchto dní sa môžete nechať zadarmo vyšetriť
Čítajte viac >

Svetový deň hlasu bol na samotnom počiatku začatý brazílskymi otorinolaryngológmi, ktorých mnohí Slováci poznajú skôr pod označením "krčiari". Všetko sa začalo v roku 1999 a pripomína sa od roku 2003.

close-up-woman-s-hand-touching-her-neck_1600x1068.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Orgán, ktorý používame denne a zabúda sa na to

Málokto si uvedomuje, že ľudský hlas patrí k neoddeliteľnej súčasti modernej spoločnosti a je dôležitejší ako kedykoľvek predtým. Využívame ho v škole, v práci a pre sociálnu interakciu. Je tu však niekoľko strašiakov, ktoré naňho vplývajú negatívne.

Fenomén "ničenia si hlasu" je tu už od pradávna a mnohí speváci z kategórie tvrdšej hudby by o tom vedeli rozprávať. Hlas sa totiž dá negatívne modifikovať fajčením, či pitím alkoholu. Niektorí si dokonca myslia, že takto znie hlas rockovejšie a príťažlivejšie, no opak je pravdou. Krikom alebo zlou technikou reči sa môžu dostaviť problémy. Liečba sa potom často ignoruje a hlavne v našich končinách. To vedie k zásadným problémom, o ktoré sa už často musia postarať otorinolaryngológovia.

Pripomienka toho, aby sme si hlas vážili

Ľudský hlas sa okrem iného používa na vyjadrenie myšlienok, nápadov, problémov a emócií, čo sa využíva v každodennej práci. Svetový deň je oslavou hlasu ako takého a cieľom tohto medzinárodne vnímaného dňa je uvedomenie si jeho dôležitosti a zlepšenie starostlivosti o hlas technikami ako je správny príjem vody, minimalizácia zneužívania hlasu, vyhýbanie sa pasívnemu fajčeniu a iných škodlivých vplyvov.

shot-illness-young-woman-with-terrible-throat-pain-while-standing-living-room-home_1600x1067.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com


Súvisiaci článok
Svetový deň boja proti epilepsii: Podporili ho aj budovy v Žilinskom kraji
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť