Pondelok 29. 04. 2024 16:36:10 | Meniny má Lea

Dobrá správa na Orave. Výrobca tepla v Dolnom Kubíne ušetril odberateľom i štátu viac ako milión eur

Dolnokubínska výrobňa tepla, spoločnosť Tehos, dosiahla v minulom roku významné úspory. Ako informovali zástupcovia mesta, firma ušetrila svojim odberateľom a štátu vyše 1,3 milióna eur.

Daniel Jurčík|16. apríl 2024|14:46:14

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Dolný Kubín chce modernizovať osvetlenie. Projekt za 900-tisíc eur má ušetriť dve tretiny nákladov
Čítajte viac >

Tieto úspory boli podľa webovej stránky mesta dosiahnuté vďaka efektívnemu riadeniu nákupu energií a priaznivým podmienkam na trhu s drevnou štiepkou. „Rôzne organizácie a firmy, ktoré odoberajú od nás teplo, ušetrili viac ako 400-tisíc eur. Rovnako sme ušetrili aj pri odberateľoch, ktorých tvoria domácnosti. Tu však bola v roku 2023 cena štátom dotovaná a zastropovaná, takže tam sme tie prostriedky, ktoré sú v hodnote viac ako 900-tisíc eur, ušetrili práve štátu," uviedol primátor Ján Prílepok.

Drevná štiepka, ktorá je hlavným palivom pre výrobu tepla v Dolnom Kubíne, zaznamenala pokles hodnoty. „Čiže sa upokojil trh, znížili sa ceny drevnej štiepky, ktorá je základným palivom a tým sa znížili vstupné náklady na palivo. Vďaka tomu sme dosiahli lepšie výsledky, ako sa predpokladalo," povedal Stanislav Vilček, konateľ spoločnosti Tehos.

Tehos ukončil minulý rok s pozitívnym hospodárskym výsledkom, keď dosiahol zisk vo výške viac ako 87 000 eur. Toto je najvyšší zisk za posledných päť rokov. Spoločnosť dodáva teplo 110 bytovým domom a 69 nebytovým objektom, medzi ktoré patria školy, športoviská, ubytovne, zdravotnícke zariadenia a administratívne budovy. Celkovo ide o 179 odberných miest.


Súvisiaci článok
V Čadci rastie unikátne detské ihrisko. Práce na ňom by mali byť onedlho hotové
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť