Nedeľa 28. 04. 2024 21:30:45 | Meniny má Jarmila

Deti s učiteľmi spojili sily pri výsadbe kvetov. V Bánovej vďaka nim pribudlo tisíc krásnych tulipánov

Areál Základnej školy s materskou školou Do Stošky 8 v žilinskej mestskej časti Bánová doplnila výsadba kvetov. Na školskom dvore vyrástlo v ôsmich vyvýšených záhonoch takmer 1 000 farebných tulipánov. Kvety vypestovali žiaci spolu so svojimi učiteľmi. TASR o tom informovala Zuzana Ondrášová z odboru komunikácie a vzťahov s verejnosťou Mestského úradu v Žiline.

TASR|11. apríl 2024|17:15:56

Zdroj: zilina.sk

Súvisiaci článok
Rodičia budú mať menej starostí s hľadaním. Budovu škôlky na Liptove rozšíria za 868-tisíc eur
Čítajte viac >

Škola už v minulom roku uspela a zrealizovala projekt Zelená škola, v rámci ktorého tam postavili skleník, zriadili vyvýšené záhony a vysadili dreviny či bylinky. „Naším zámerom bolo naučiť deti, ako pestovať kvety od sadenia, pletia či polievania, a zároveň sme chceli našu záhradku oživiť a skrášliť. Zakúpili sme preto 1 000 cibuliek holandských tulipánov a tie si žiaci druhého stupňa pod dozorom učiteľky vysadili počas hodín technickej výchovy," vysvetlil riaditeľ školy Ľubomír Krajčí.

Žiakom druhého stupňa pomáhali aj deti zo školského klubu, ktoré kvety pravidelne polievali a priebežne pleli. „Keďže si žiaci pod dozorom pedagógov tieto tulipány vypestovali sami, sami si aj dohliadnu, aby ich nikto nepoškodil. Tým, že sa tieto kvety stali súčasťou našej školskej kultúry, učíme takisto ceniť si a chrániť prírodu okolo nás," doplnil Krajčí.

Rozkvitnutá školská záhrada tak podľa jeho slov v týchto dňoch priťahuje učiteľov i žiakov užiť si jarnú atmosféru. Okrem estetického dojmu majú však tulipány aj praktický význam. „Svojou prítomnosťou tvoria prirodzené prostredie pre včely a ďalšie opeľovače, čím podporujú biodiverzitu školskej záhrady," skonštatovala Ondrášová.

Žilinská samospráva aktuálne spravuje 20 materských, 8 základných a 6 Základných škôl s materskou školou. Materské školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Žilina v súčasnosti navštevuje 2395 detí, z ktorých je 808 predškolákov, v základných školách sa vzdeláva 6701 žiakov, ktorí sú umiestnení v 312 triedach. Zápis do prvého ročníka pre ročník 2024/2025 absolvovalo 969 detí.

Školský dvor v Bánovej 2.JPG Zdroj: zilina.sk


Súvisiaci článok
Študenti zo Žiliny opäť predviedli, že remeslo má zlaté dno. Zožali úspech na populárnej súťaži
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť