Pondelok 29. 04. 2024 16:09:57 | Meniny má Lea

Motoristom z Bystričky a Martina spadol kameň zo srdca. Neslávnu križovatku obohatia inteligentné semafory

Po tom, čo sa viacerí obyvatelia Martina a blízkej obce Bystrička už niekoľko rokov vo veľkom sťažovali na nebezpečnú križovatku, sa veci výrazne pohli. Nové, inteligentné semafory totiž budú túto križovatku obsluhovať, čím sa dá predpokladať značné zníženie kolízií či iných nehôd. Obyvatelia neskrývajú vďačnosť.

Michal Szentivanyi|9. apríl 2024|14:00:18

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com a TASR/Pavol Ďurčo

Súvisiaci článok
O rozvoji mesta Žilina a plánovaní sa dozviete na jedinečnej výstave. Čaká vás zaujímavý program a seminár
Čítajte viac >

O tom, že motoristom v Martine sa týmto krokom uľahčí život na cestách, informovala vo svojej reportáži verejnoprávnej televízie RTVS. Reč je totiž o západnom obchvate mesta Martin, ktoré smeruje na obec Bystrička. Miestni už dobré vedia, že komunikácia na tomto mieste je mimoriadne dôležitá nielen pre tranzit, ale aj pre obyvateľov zo spomínanej obce. Hlavná časť rekonštrukcie je už vykonaná, a tak premávku na tomto mieste budú riadiť inteligentné semafory. Teraz sa stavbári sústredia na prekládku inžinierskych sietí.

4-2cc3ee5aafdd6b35e80952420f0f86f41892b392.jpg Zdroj: TASR/Pavol Ďurčo

Obyvatelia neskrývajú nadšenie, v minulosti sa dokonca vyzbierali na štúdiu

O značnej nebezpečnosti tohto úseku svedčí aj fakt, že sa v obci Bystrička v minulosti dokonca zložili na štúdiu. Tá potvrdila, že ide o nebezpečné križovanie ciest. Našli sa aj takí, ktorí sa v dopravných špičkách križovatke radšej vyhli. „Vnímam ju hlavne nebezpečne. Keď bola anketa mesta Martin, že aké rekonštrukcie robiť, tak všetko som dávala na túto križovatku,“ povedala pre RTVS motoristka Viera Kmeťová. „Boli tu aj tri smrťáky už, no a podchvíľou je tu nejaká nehoda. Najvyšší čas s tým niečo robiť,“ doplnil pre verejnoprávnu televíziu RTVS motorista Peter Koniar.

V projekte preinvestujú 800-tisíc eur a radosť budú mať aj chodci

Zaujímavosťou je, že aj keď sa sťažnosti motoristov sústredili najmä na magistrát mesta Martin, investorom do tohto projektu je napokon Slovenská správa ciest. Je to zrejme preto, že západný obchvat mesta patrí práve tejto spoločnosti. Preinvestuje tu vyše 800-tisíc eur. „Práce sa financujú zo štátneho rozpočtu. Mali by byť ukončené do konca augusta 2024,“ poskytla stanovisko pre RTVS hovorkyňa Slovenskej správy ciest Jana Lukáčová. To však nie je všetko, pretože z rekonštrukcie budú mať osoh aj chodci. Na ceste totiž pribudnú aj nové priechody pre chodcov, ktoré tu doteraz chýbali. Práce sa teraz sústredia na viacero etáp, aby čo najmenej zasahovali do plynulosti premávky.


Súvisiaci článok
Jedinečné osobnosti zdravotníctva zo Žilinského kraja sa ocitli v prestížnom magazíne. Napĺňajú svoje poslanie
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť