Pondelok 29. 04. 2024 19:05:53 | Meniny má Lea

Architektonické skvosty a dávne príbehy: V Čitárni súčasnej literatúry pripravujú prednášky s uznávaným historikom

Pridajte sa k nám v Čitárni súčasnej literatúry Mestského divadla Žilina na úvodnú prednášku série o histórii Žiliny. Spolu s historikom Petrom Štanským, bývalým riaditeľom Štátneho archívu, sa účastníci prednášky ponoria do minulosti mesta a preskúmajú staré fotografie a príbehy žilinského divadla. Nezmeškajte túto jedinečnú príležitosť dozvedieť sa viac o architektonických skvostoch a kultúrnom dedičstve, ktoré formovalo Žilinu tak, ako ju poznáme dnes.

Juliana Krčulová|8. apríl 2024|13:00:09

Zdroj: zilina.sp21.sk a súkromný archív Petra Štanského

Súvisiaci článok
História budovy Mestského divadla Žilina (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

V priestoroch Čitárne súčasnej literatúry Mestského divadla Žilina v odštartuje séria prednášok o histórii Žiliny s významnou osobnosťou, historikom a bývalým riaditeľom Štátneho archívu – Petrom Štanským.

Účastníci prvej prednášky, ktorá sa uskutoční v priestoroch čitárne už v utorok 9. apríla o 18:00 hodine, preskúmajú staré fotografie a históriu budovy žilinského divadla od jeho začiatkov až po súčasnú podobu. „Historik Peter Štanský vo svojej prednáške prinesie detailný náhľad na stavbu, architektonické prvky a zaujímavé príbehy na pozadí budovania divadla. Žilinské divadlo zohráva dôležitú úlohu v kultúrnom živote mesta a svojou jedinečnou architektúrou nemá na Slovensku obdoby,“ priblížili zástupcovia Mestského divadla Žilina na oficiálnom webe.

Bez_nazvu_dd2e785c10.jpg Uznávaný historik a bývalý riaditeľ Štátneho archívu - Peter Štanský. Zdroj: zilina.sp21.sk

V múzeách a archívoch: Životná púť historika Petra Štanského

Peter Štanský, uznávaný historik, nie je síce rodený Žilinčan, ale o histórii mesta vie snáď úplne všetko. Sám skromne dodal, že o Žiline a celom okrese preskúmal pramene od raného stredoveku až po súčasný novovek. „Celý svoj profesijný život historika a archivára strávil v múzeách či archívoch. Od roku 1969 do roku 2016 pôsobil v Štátnom archíve v Žiline, ktorý sídli v Budatíne. Okrem iného vypátral aj autora Immaculaty na Mariánskom námestí,“ uviedli zástupcovia divadla.

Historik Peter Štanský napísal už radu publikácií, ktoré skúmajú dejiny, kultúru a život v meste Žilina. Jeho poznatky nájdete napríklad v knihách Mesto Žilina, Žilina v slovenských dejinách, Potulky starou Žilinou, Stratená Žilina, Žilina vo svetle lámp, Parky a sady v Žiline, Vlčince a mnohé iné. V dnešných dňoch si užíva zaslúženého dôchodku, no mapovanie dejín Žiliny mu stále nie je cudzie. Naopak, skúma ich s ešte väčšou vášňou a zápalom.


Súvisiaci článok
100 stavieb Žiliny: Mestské divadlo Žilina
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť