Štvrtok 16. 05. 2024 01:35:19 | Meniny má Svetozár

Kia Slovakia oslavuje v Tepličke nad Váhom vek dospelosti. Táto fabrika má už dve dekády

Automobilový výrobca Kia Slovakia má dôvod na oslavu. Jeho fabrika v Tepličke nad Váhom totiž oslavuje dôležitý časový míľnik. Pred dvadsiatimi rokmi sa totiž začala vôbec budovať, no a dnes oslavuje dospelý vek - 18 rokov.

Michal Szentivanyi|5. apríl 2024|18:00:35

Zdroj: kia.sk

Súvisiaci článok
Kia Slovakia dosiahla v roku 2023 historický rekord v počte vyrobených áut a motorov (VIDEO)
Čítajte viac >

„V týchto dňoch oslavuje automobilka jubileum svojho pôsobenia na Slovensku. Fabrika v Tepličke nad Váhom pri Žiline sa začala budovať presne pred 20 rokmi a výroba v nej beží už vyše 18 rokov. Počas tejto doby zišlo z jej liniek takmer 5 miliónov áut a vyše 7 miliónov motorov," informuje hovorca spoločnosti Kia Slovakia Tomáš Potoček. Spoločnosť pri tejto príležitosti poskytla aj niekoľko záberov z miesta, kde fabrika stojí.

20th anniversary_2 - construction.JPG Zdroj: kia.sk

Pohľad do dvadsaťročnej histórie, prvé auto vyšlo z fabriky v decembri 2006

Výstavba závodu ako takého začala na jeseň 2004 a trvala približne 25 mesiacov, vrátane polročnej testovacej výroby. Prvé auto, vtedajší model cee’d, bolo v rámci hromadnej produkcie vyrobené v decembri 2006. Išlo o úplne nový model, určený najmä pre európsky trh a v rovnakom období sa spustila aj výroba motorov.

20th anniversary_5 - Sportage 30th.jpg Zdroj: kia.sk

Dvadsať rokov - štyri výrobné modely

Firma Kia Slovakia upozorňuje na to, že počas dvadsaťročnej histórie fabriky sa v jej priestoroch vyrábali celkov štyri modely vozidiel. Kia Ceed, Sportage, Venga a v rokoch 2009 - 2011 aj model materskej spoločnosti Hyundai, ix35.

„Model Sportage sa pri Žiline vyrába od svojej 2. generácie, a čo sa týka modelu Ceed, kdekoľvek na svete ho uvidíte, môžete si byť istý, že sa vyrobil práve v Tepličke nad Váhom. Je to jediný závod, kde sa tento model produkuje. Klasickú 5-verovú verziu doplnili v roku 2007 aj varianty SW (kombi) a 3-dverový typ – ten sa produkoval do roku 2018. Od roku 2018 respektíve 2019 sa Ceed vyrába aj v prevedení ProCeed (športová karoséria typu shooting brake) a crossoveru XCeed," pokračuje Potoček.

20th anniversary_4 - line.jpg Zdroj: kia.sk

Najskôr jednozmenná prevádzka, potom prišiel progres

Najskôr závod v Tepličke nad Váhom vyrábal v jednozmennej prevádzke. V dvojzmennej začal fungovať od roku 2007 a od 1. januára 2012 produkuje automobilka v trojzmennej výrobe. Aj pre tieto zmeny sa vďaka ročnej kapacite závodu dokáže vyrobiť až 350 000 áut.

20th anniversary_6 - Sportage.jpg Zdroj: kia.sk

„Spoločnosť Kia Slovakia je už 20 rokov stabilným zamestnávateľom v regióne a strategickým partnerom mesta Žilina, okolitých obcí a jednotlivých komunít. Kia sa stala významnou súčasťou regiónu a prispieva k jeho kontinuálnemu rozvoju. Prostredníctvom svojej nadácie, ktorá bola založená v roku 2013, podporila doteraz automobilka projekty v oblasti vzdelávania, zdravia, životného prostredia a inklúzie prostriedkami v hodnote viac ako 11 miliónov eur," uzavrel Potoček s tým, že v celom areáli Kia Slovakia, vrátane dodávateľov, pracuje približne 6 000 ľudí, pričom do širšieho okolia Žiliny pritiahla automobilka počas svojho pôsobenia množstvo iných dodávateľov, ktorí dávajú prácu ďalším tisíckam ľudí.


Súvisiaci článok
Kia Slovakia a Slovenská technická univerzita podpísali memorandum o spolupráci
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť