Utorok 30. 04. 2024 05:17:59 | Meniny má Anastázia

Letci, ktorí dohliadajú na rovnováhu v prírode. O čom je Medzinárodný deň vtáctva?

Život vtákov bol pre ľudí vždy fascinujúci. Ich schopnosť lietať sa spomína v mnohých básňach či textoch piesní, no zďaleka to nie je iba o tom. Málokto si uvedomuje dôležitú úlohu vtákov v udržiavaní prírodnej rovnováhy.

Daniel Jurčík|1. apríl 2024|20:01:29

Ilustračné foto. Zdroj: TASR/František Iván

Súvisiaci článok
Je ľahké si ho pomýliť: Pri zbere medvedieho cesnaku treba byť opatrný
Čítajte viac >

Práve preto znamená pondelkový 1. apríl aj sviatok vtáctva, na ktorý upozornili zástupcovia Národného parku Malá Fatra na sociálnej sieti. Tento dátum nebol vybraný náhodou. Už v roku 1900 sa na popud prírodovedca Ota Hermana konal v školách konal Svetový deň vtáctva a stromov. Prvý deň štvrtého mesiaca je zároveň výročím podpísania Medzinárodnej konvencie o ochrane užitočného vtáctva z roku 1906. Tá vytýčila dôležité body v jeho ochrane.

Prečo sú také dôležité?

Práve ochrana je veľmi dôležitá. Vtáky sú totiž neoddeliteľnou súčasťou potravinového reťazca. Konzumáciou hmyzu, uhynutých zvierat či hlodavcov zabezpečujú v prírode rovnováhu. Okrem toho niektoré jedince fungujú ako indikátory kvality životného prostredia vo vybraných oblastiach a iné zas zapríčiňujú rozširovanie a klíčenie semien, ktorými sa živia.

Pre tieto činnosti sa rozpoznávajú takzvané druhy európskeho i národného významu. Práve Malá Fatra je domovom pre mnohé takéto jedince. Z hľadiska dôležitosti na kontinente nájdeme v Malej Fatre 26 významných druhov, z pohľadu národného ich je celkovo 72. Aj to je dôvod, prečo zástupcovia Národného parku upriamujú pozornosť na aktivity Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife a rovnako aj na chystanú májovú exkurziu Tomáša Flajsa so zameraním na ornitológiu, ktorá sa každoročne koná v Malej Fatre.


Súvisiaci článok
Historické budovy a nádherný kostol sú obľúbeným cieľom turistov. Poznáte názov tejto lokality?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť