Štvrtok 16. 05. 2024 18:26:36 | Meniny má Svetozár

Na Starom hrade sa pripravujú na sezónu. V rámci výzvy Vyneste kameň môžete pomôcť aj vy

Nadchádzajúci apríl je pre združenia, ktoré opravujú hrady, prelomový. Práve v tomto období začínajú s prvými murárskymi prácami. Dobrovoľníci zo Starého hradu majú na tento rok cieľov viac. Najviac budú svoju pozornosť venovať najstaršej časti hradu, a to obytnej veži. Do záchrany tejto vzácnej národnej pamiatky sa môžete zapojiť aj vy, napríklad tak, že počas výletu vynesiete na hrad skotúľaný kameň.

Michala Stanikova|31. marec 2024|11:00:05

Zdroj: zilina.sp21.sk

Súvisiaci článok
Patríte k milovníkom hradov? Otvorenie jarnej turistickej sezóny na Lietavskom hrade sa uskutoční už čoskoro
Čítajte viac >

Na hrad sa plánujú dobrovoľníci vrátiť už v priebehu nasledujúcich týždňov, všetko bude závisieť od počasia. Aby práce boli efektívne, je dôležité, aby bolo teplo a sucho.

Ešte pred samotným začiatkom murárskych prác je potrebné zabezpečiť stavebný materiál, ako je piesok, vápno a voda. „Tiež bude treba vyniesť kameň a lešenie na hrad. Tešíme sa na akciu Nadácie Pontis Naše Mesto. Ak bude taká úspešná ako v roku 2023, urobíme veľké množstvo práce,“ poznamenal pre redakciu Žilina SP 21 riaditeľ Združenia na záchranu Starého hradu Rudo Mlích.

Hrad zachraňujú dobrovoľníci od roku 2019. Zdroj: FB/Starhrad-Združenie na záchranu Starého hradu - castrum Warna

Kameň ku kameňu

S vynášaním kameňa pomáhajú dobrovoľníkom aj bežní návštevníci. A to na základe výzvy Vyneste kameň, ktorá má aj ľudí mimo združenia motivovať k pomoci. Oznam, ktorý upozorňuje na túto aktivitu, je umiestnený na ceste pod hradom, kde je najviac popadaných skál. Odozva je vraj vynikajúca.

„Našim návštevníkom za to patrí veľká vďaka. Minulý rok nám turisti vyniesli na hrad veľké množstvo kameňa. Do tejto aktivity sa zapájali celé rodiny. Niektorí tak dokonca urobili viackrát. Bolo veľmi príjemné vidieť, keď sa zapojila celá rodina alebo skupina. Malé deti niesli malé kamienky a chlapi riadne balvany. Páči sa mi tento nápad. Učíme naše deti pomáhať a ukazujeme im, že verejný priestor je dôležitý. A keď ide o národnú kultúrnu pamiatku, je to o to lepšie. Úcta ku kultúre, kultúrnemu dedičstvu, to je základ dobrého života,“ skonštatoval riaditeľ združenia.

Výzva od dobrovoľníkov zo Starhradu má u verejnosti úspech. Ľudia s ochotu vynášajú kamene na hrad. Zdroj: zilina.sp21.sk

Cieľov pre tento rok má združenie viac. Primárne sa chcú sústrediť na obytnú vežu, najstaršiu časť hradu a napojenie pred ňou stojacej delovej bašty.

„Je to exponované miesto vo veľmi zlom stave. Treba riešiť neustále vypadávajúci kameň, zastabilizovať úsek. Hrozí tu veľké nebezpečenstvo, že dôjde k úrazu. Radi by sme sa tiež venovali úsekom v arkierovom paláci, v zadnom hrade. Chceme tiež murovať v hospodárskych miestnostiach – proste všade. Dôležitá bude suma poskytnutej dotácie z ministerstva kultúry v rámci programu Obnovme si svoj dom. Keďže peňazí je málo, rozdelili sme prácu na etapy, aby sme podchytili najkritickejšia miesta,“ uviedol Rudo Mlích.

Na vlastné riziko

Najviac proti združeniu hra zima a čas. Aj po tohtoročnej spadlo z hradných múrov množstvo kameňa, najmä z veže. Združenie neustále vyzýva turistov, aby boli na hrade obozretní a vyhýbali sa kritickým úsekom.

„Prosíme návštevníkov, aby si dávali pozor a nepohybovali sa pod múrmi hradnej veže. Padá tu kameň. Hrad je voľne prístupný, návšteva je na vlastnú zodpovednosť, treba si preto dávať veľký pozor.“

Na hrade sa začiatkom marca zrútila časť múru z hlavnej veže. Zdroj: zilina.sp21.sk

Starý hrad patrí medzi najstaršie v regióne. Vznikol na začiatku 13. storočia. Do dnešných dní sa z neho zachovala približne jedna tretina. Najviac odoláva práve najstaršia časť hradu a to obytná veža. Hypotetických rekonštrukcií, ako hrad mohol vyzerať v čase svojej najväčšej slávy, je na internete viac, nás zaujala najmä tá, ktorú združenie zdieľalo na svojom FB profile. Hrad pôsobí na obrázku impozantne a veľkolepo. Je možné, že v minulosti takto skutočne vyzeral?

„Táto hypotetická rekonštrukcia je dielom môjho priateľa Jožka Hochela. Jeho kresby môžete poznať i z hradu Lietava. Jozef je precízny. Murivá sú rozmerané na milimetre. Inšpiratívna maľba, vďaka ktorej si môžeme urobiť predstavu, ako asi hrad na začiatku novoveku vyzeral. Osobne si myslím, že hmota, teda to, čo bolo vymurované, takto vyzeralo. Strechy sú hypotetické, keďže sa nám, žiaľ, nezachovalo nič a ani žiadne vyobrazenie. Autor sa v ich prípade inšpiroval Trenčianskym hradom. Klobúk dole pred jeho dielom,“ odpovedal na našu otázku riaditeľ združenia.

Hypotetická rekonštrukcia od Jozefa Hochela. Možná podoba hradu na začiatku novoveku. Zdroj: FB/Starhrad-Združenie na záchranu Starého hradu - castrum Warna

Každá pomoc je vítaná

Ak vám osud tejto vzácnej stredovekej pamiatky prirástol k srdcu, môžete sa do jej záchrany zapojiť aj vy. Či už osobne počas dobrovoľníckych brigád, ktoré sa počas sezóny konajú na hrade takmer každú sobotu, materiálne (náradie, nehasené vápno, riečny piesok, trubkové lešenie atď.) – môžete kontaktovať združenie správou cez Messenger (FB Starhrad – Združenie na záchranu Starého hradu) alebo prispením ľubovoľnej čiastky na účet: SK90 8330 0000 0029 0153 7066, či vynesením kameňa na hrad 😊.

Päťročné úsilie dobrovoľníkov prináša svoje ovocie. Západná stena veže je po minulom roku opäť bezpečnejšia. Zdroj: FB/Starhrad-Združenie na záchranu Starého hradu - castrum Warna

Súvisiaci článok
Na Starhrade sa zrútila časť múru. Združenie na záchranu pamiatky varuje pred vstupom do veže
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť