Sobota 27. 04. 2024 04:49:34 | Meniny má Jaroslav

Prípad medveďa v Liptovskom Mikuláši sa posunul. Prišiel zásadný zlom, končí sa mimoriadna situácia

Obyvatelia mesta Liptovský Mikuláš boli počas posledných dvoch týždňov neustále v strehu a niektorí aj vydesení z toho, čo sa v polovici marca odohralo v uliciach. Divoký medveď sa premával pomedzi občanov a niektorých aj zranil. Odvtedy mu bola liptovská samospráva na stope a po dvoch týždňoch prišiel zlom.

Michal Szentivanyi|27. marec 2024|08:00:35

Zdroj: Facebook/Erik Vrábel RTVS a Mesto Liptovský Mikuláš

Súvisiaci článok
Čo robiť v prípade stretu s medveďom? Panika nie je dobrý radca, toto sú cenné rady odborníkov
Čítajte viac >

O tom, že dlho hľadaného medveďa sa kompetentným podarilo odstreliť informoval na sociálnej sieti redaktor verejnoprávnej RTVS Erik Vrábel. Na prítomnosť medveďa v uliciach Liptovského Mikuláša upozornili ešte v nedeľu 17. marca okolo obeda samotní obyvatelia. Na sociálnej sieti sa potom objavilo množstvo videí. Nechýbali ani fotografie tejto divokej šelmy. Zviera videli na Nábreží aj v okolí nákupného centra.

Mesto obyvateľov varovalo pred loveckou akciou

Mesto potom 19. marca obyvateľov vyzvalo, aby sa nezdržiavali na konkrétnych lokalitách pri meste a obmedzili výlety v prírode. Prebiehal totiž aktívny lov na túto šelmu, ktorý sa zrejme v utorok 26. marca vo večerných hodinách skončil.

Divokú šelmu zastrelili po necelých dvoch týždňoch

Ako tvrdí redaktor Vrábel z RTVS, život ohrozujúceho medveďa sa dotyčným orgánom podarilo zneškodniť v utorok 26. marca v neskorých večerných hodinách. „Na jeho identifikáciu mali použiť dron s biometriou. Odstrelili ho v utorok 26. marca o 21:50 hodine. Medveď prešiel ulicami Liptovského Mikuláša ešte v nedeľu 17. marca. Zranil piatich ľudí. Odvtedy na neho číhali poľovníci a ochranári. Zastrelili ho tak po necelých dvoch týždňoch," informoval Vrábel z RTVS, ktorý dodal, že od incidentu sa medveď zdržiaval v lesoch a do ulíc mesta sa už viac nevrátil.

AKTUALIZÁCIA – v stredu 27. marca o 9:45 hodine:

Na situáciu s odstrelom zvieraťa okamžite reagovala samospráva mesta. Odvolala totiž mimoriadnu situáciu. Tá v Liptovskom Mikuláši trvala od nedele 17. marca.


Súvisiaci článok
Vedenie Liptovského Mikuláša varuje. V nasledujúcich dňoch budú odchytávať nebezpečného medveďa
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť