Štvrtok 25. 04. 2024 20:07:58 | Meniny má Marek

33. ročník festivalu Allegretto bude famózny. Vystúpia na ňom interpreti zo 7 krajín

Tridsiaty tretí ročník stredoeurópskeho festivalu koncertného umenia Allegretto Žilina 2024 sa uskutoční už od pondelka 22. do soboty 27. apríla 2024 v Dome umenia Fatra.

Radka Kostánová|26. marec 2024|16:30:19

Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/Miro Sabo Photography a Allegretto Žilina

Súvisiaci článok
Kultúrne podujatia tento týždeň: Čakajú vás predstavenia plné elektrizujúcej atmosféry
Čítajte viac >

Obyvatelia Žiliny a návštevníci mesta opäť zažijú výnimočný umelecký zážitok z vybraných diel klasickej hudby. Mesto Žilina na svojom webe informovalo, že tohoročný festival Allegretto Žilina 2024, ktorý sa uskutoční v Dome umenia Fatra, je venovaný 20. výročiu vstupu Slovenskej republiky do Európskej únie.

Interpreti zo 7 krajín

Festival bude trvať šesť dní od pondelka do soboty. Počas koncertných večerov budú môcť diváci vidieť vystupovať dvanásť interpretov a interpretiek zo siedmich krajín - Taliansko, Spojené štáty americké, Chorvátsko, Veľká Británia, Česká republika, Francúzsko a Slovensko.

Žilinská samospráva na svojom webe zverejnila aj program celého festivalu.

Allegretto-obr-lqip.png Zdroj: zilina.sk

PROGRAM

Pondelok 22. apríla:

V pondelok 22. apríla zahrá v Dome umenia Fatra oceňovaná americká huslistka, Aubree Oliverson spolu s domácim Štátnym komorným orchestrom Žilina. Program spájajúci diela Ľudovíta Rajtera, Antonína Dvořáka a Franza Schuberta bude dirigovať víťaz prestížnej dirigentskej súťaže Donatelly Flick 2023, Nicolò Umberto Foron.

Utorok 23. apríla:

Utorok 23. apríl ponúkne dva koncerty. Prvý predstaví čerstvých víťazov súťaží študentov konzervatórií Slovenskej republiky za rok 2024 v kategóriách spev, akordeón, komorná hra, husle a klavír.

Večer bude zase patriť piesňovému recitálu z tvorby Giordaniho, Legrenziho, Donaudyho, Schuberta, Schneidera-Trnavského, Tostiho, Rossiniho a ďalších. Do poetiky piesne publikum zavedie víťaz 25. ročníka Medzinárodnej speváckej súťaže Mikuláša Schneidera-Trnavského, chorvátsky tenorista Tomislav Jukić s klavírnym sprievodom vyhľadávanej sólo répétiteur Lany Bradić.

Streda 24. apríla:

V stredu 24. apríla podľa programu vystúpi najmladšia účastníčka festivalu Ajna Marosz.

Štvrtok 25. apríla:

Vo štvrtok 25. aprílabudú môcť návštevníci počuť Janáčkovu filharmoniu Ostrava. Víťaz Medzinárodnej Mahlerovej súťaže, dirigent Finnegan Downie Dear a laureátka Haydnovej súťaže vo Viedni, sopranistka Olivia Warburton z Veľkej Británie prinesú unikátne spojenie Wolfganga Amadea Mozarta a Gustava Mahlera.

Piatok 26. apríla:

V piatok 26. apríla sa návštevníci môžu tešiť na skvelý koncert českého súboru Trio Incendio, zastúpeného talentovanými českými hudobníkmi: Karolína Františová, Filip Zaykov a Vilém Petras.

Sobota 27. apríla:

V sobotu 27. apríla sa festival uzavrie záverečným koncertom v podaní Slovenskej filharmónie pod taktovkou mladého českého dirigenta Jiřího Habarta.


Súvisiaci článok
Cenu festivalu Allegretto Žilina získal dánsky violončelista Jonathan Swensen
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť