Sobota 27. 04. 2024 08:58:00 | Meniny má Jaroslav

Počasie sa chystá na rázny obrat. Po dvojciferných teplotách prichádza na rad ochladenie a búrky

Pohodlný príchod jari to teda ani zďaleka nebude. Hovoríme totiž o počasí, ktoré sa po dávkach teplých slnečných lúčov rozhodlo pre razantný obrat. Teplota rozhodne klesne a pripravte sa aj na možnosť búrok.

Michal Szentivanyi|23. marec 2024|18:45:51

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Meteorológ sa obáva, že podobne teplé zimy sa na severe stanú štandardom. Zvykať si budú musieť aj zvieratá
Čítajte viac >

O údere studeného frontu informuje portál imeteo.sk. Kým koncom pracovného týždňa a počas soboty 23. marca sme boli potešení zo slnečných lúčov a príjemných 16 stupňov Celzia, v strede víkendu sa situácia začala zhoršovať. Už počas spomínanej soboty 23. marca sa totiž začala zaťahovať obloha. Bol na to zásadný dôvod, ktorý popisujú odborníci z imeteo.sk.

Na naše územie prichádza studený front

„Studený front je pred bránami našej krajiny, takže sa v nadchádzajúcich hodinách pripravte na výrazné zhoršenie počasia. To príde po pokojnom počasí, ktoré sme v sobotu 23. marca zažili," varovali odborníci už v strede víkendu. Nasledovať bude zrejme temné, nestále a zamračené počasie s podstatne nižšími dennými teplotami, ktoré za žiadnu cenu neprekročia dvojciferné hodnoty. Vidieť to aj na mape zasiahnutého územia. Zrážkam sa teda rozhodne nevyhne ani sever Slovenska.

dsadasd_1600x1172.jpg Zdroj: imeteo.sk

Pozor na silný vietor

Chladnejšie teploty a zatiahnutá obloha však nebudú to hlavné. „Čo pocítime ako prvé je však silný, nárazový vietor, pred ktorým si treba dať veľký pozor. Vietor zosilnie postupne na celom našom území a nárazy vetra budú presahovať rýchlosť až 50 kilometrov za hodinu," píšu odborníci s tým, že vietor by mohol byť taký silný, že môže spôsobiť aj škody menšieho rozsahu. Neodporúčajú teda zdržiavanie sa v blízkosti stromov.

V hre je tak možný aj dočasný návrat snehu. Spôsobí to pokles hranice sneženia, ktorá môže v druhej polovici víkendu poklesnúť aj pod 500 metrov. Na severe by sa tak podľa meteorológov mohli objaviť snehové prehánky.


Súvisiaci článok
Pozor na tichých a nenápadných zabijakov. Teplé počasie otvára dvere dokorán aj kliešťom
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť