Sobota 27. 04. 2024 09:41:05 | Meniny má Jaroslav

Folklórny festival Jánošíkove dni má určený dátum. Toto je ich plán na 62. ročník

Medzinárodný folklórny festival Jánošíkove dni v Terchovej bude písať už svoju 62. kapitolu. Tento ročník bude opäť výnimočný a priaznivci folklóru budú môcť svoje potreby naplniť práve na tomto podujatí.

Michal Szentivanyi|23. marec 2024|19:15:06

Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Súvisiaci článok
Zápis Terchovskej muziky do zoznamu UNESCO pripomenie knižná monografia
Čítajte viac >

O dramaturgickom koncepte 62. ročníka Jánošíkových dní píšu organizátori na svojom webe. V Terchovej toho totiž bude viac než dosť. Doteraz boli ideovými bodmi rôzne koncepty ako napríklad UNESCO, Jubileá, K.U.M.Š.T., K.R.O.J., Legenda, Muzikant či iné. Tento rok bude ideovým bodom kľúčové slovo KORENE – s podtitulom Túry do pastierskej kultúry.

Facebook Jánošíkove dni_1600x1200.jpg Zdroj: Facebook/Jánošíkove dni

Je známy aj termín medzinárodného folklórneho festivalu

Kľúčové slovo KORENE tak bude ako východiskový leitmotív. Kreatívnym spôsobom bude premietnuté do dramaturgického konceptu a obsahovej štruktúry 62. ročníka medzinárodného podujatia. Jánošíkove dni tak budú vo svojom 62. ročníku prebiehať od 31. júla do 4. augusta 2024. „Zásadne ovplyvní programové bloky nielen v amfiteátri Nad bôrami, ale i na ďalších ôsmich pódiách, vrátane atraktívnych sprievodných akcií. Cieľom je mnohostranne poukázať na skutočnosť, že prvok Terchovská muzika, neodmysliteľne spojený s pastierskou kultúrou, je plným právom už 11 rokov zapísaný do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO," avizujú organizátori.

TASR Pavol Ďurčo_1335x1200.jpg Zdroj: TASR/Pavol Ďurčo

Prečo práve Korene?

„Pravá identita človeka sa formuje koreňmi – materinskou rečou, zvykmi a nehmotnou (duchovnou) kultúrou, v obkolesení ktorej vyrastá. Toto stotožnenie sa ďalej viaže na „pevninu detstva“, rodný kraj či región. Hodnoty a dedičstvo otcovizne (koreňov), ktoré človek vyznáva a rozvíja, sa stávajú jeho spojivkom voči cudziemu. A čím je tlak „cudzieho“ viditeľnejší, hmatateľnejší a intenzívnejší, tým väčšmi sa človek chce stotožniť s tým, čo považuje za svoje. Lebo to predstavuje jeho obranu, vlastný pocit identifikácie, bezpečia, domova... V plnej miere môžeme uvedené slová aplikovať aj v prípade Terchovcov. Korene, čiže folklórne inšpirácie, ľudové tradície, hrdosť na svoj pôvod sa z ich duše a srdca nevygumujú nikdy. Najmä u muzikantov ide o fundamentálny zreteľ osobnostnej identity, ktorý si starostlivo chránia, strážia a prehlbujú," zdôvodňujú selekciu tohtoročného kľúčového slova organizátori festivalu.


Súvisiaci článok
Pod slovenský rekord v hre na cimbal sa podpísali aj Cigánski diabli
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť