Štvrtok 28. 03. 2024 13:25:59 | Meniny má Soňa

100 stavieb Žiliny: Budova Ústavu na výkon väzby a výkonu trestu odňatia slobody (FOTOGALÉRIA)

Uplynulo už päťdesiatjeden rokov od zriadenia Ústavu na výkon väzby a Ústavu na výkon trestu odňatia slobody, ktorý sídli v budove bývalého dievčenského internátu strednej zdravotníckej školy. V súčasnosti prebiehajú v ústave stavebné úpravy za účelom navýšenia kapacity zmierneného režimu pre obvinených a prípadného vytvorenia vhodných priestorov na voľnočasové aktivity väznených osôb. K 18. februáru 2022 sa v ústave nachádzalo 147 obvinených a 115 odsúdených. Foto: WWW zvjs.sk

Juliana Krčulová|25. február 2022|09:05:36

História Ústavu na výkon väzby a Ústavu na výkon trestu odňatia slobody

Ústav bol podľa dostupných informácii zriadený k 1. januáru 1971 v budove bývalého dievčenského internátu strednej zdravotníckej školy. Okrem vyšetrovacej väzby pre oblasť severného Slovenska, ktorá zahŕňala Kysuce, Liptov a Oravu, sa v ňom vykonával aj výkon trestu odňatia slobody odsúdených mužov zaradených do I. nápravnovýchovnej skupiny. „Pracovne boli zaradení prevažne v stavebníctve, drevospracujúcom priemysle a na železnici. V rokoch 1971 až 1973 sa pristavili nové objekty a celý areál bol dobudovaný v roku 1975. V ďalších rokoch sa ústav priebežne modernizoval až k dnešnej podobe,“ uvádza Zbor väzenskej a justičnej stráže na svojej internetovej stránke.

WWW zvsj.sk 4.jpg

Od roku 1990 bol ústav určený pre výkon väzby mužov, žien a mladistvých okresov Žilinského kraja, okresu Považská Bystrica a od júna 2003 do januára 2010 aj pre Okresný súd Prievidza. „Zároveň si v ňom odpykávali trest odňatia slobody odsúdení zaradení do II. nápravnovýchovnej skupiny. Kategória odsúdených vo výkone trestu odňatia slobody sa v ústave zmenila v septembri 2012, a to zo stredného stupňa stráženia na minimálny stupeň stráženia,“ uvádza ZVJS a ďalej dopĺňa, že dňom 1. októbra 2015 sa Ústav na výkon väzby Žilina reprofiloval na Ústav na výkon väzby a Ústav na výkon trestu odňatia slobody Žilina.

WWW zvsj.sk 5.jpg

„V rovnakom roku boli popri existujúcich pracoviskách vo vnútornej prevádzke ústavu zriadené pre odsúdených aj dve pracoviská mimo ústavu a jedno pracovisko v ústave v rámci strediska vedľajšieho hospodárstva. Výkon väzby v súčasnosti ústav zabezpečuje pre obvinených z celého Žilinského kraja a Okresný súd Považská Bystrica patriaci do Trenčianskeho kraja,“ píše sa na stránkach ZVJS.

WWW zvsj.sk 7.jpg

Z dostupných zdrojov sa dozvedáme, že okrem výkonu väzby a výkonu trestu odňatia slobody zabezpečuje ústav prostredníctvom príslušníkov úseku justičnej stráže aj ochranu poriadku a bezpečnosti v šiestich objektoch súdov a prokuratúr. Od roku 2019 je riaditeľkou ústavu plk. Mgr. Gabriela Lončíková (na fotografii).

WWW zvsj.sk.jpg

Žilinská väznica prejde rozsiahlou rekonštrukciou

Redakcia SP 21 oslovila Moniku Kacvinskú, hovorkyňu Zboru väzenskej a justičnej stráže, aby nám priblížila uplynulé rekonštrukčné zásahy, ktoré budova ústavu v Žiline už absolvovala. „V priebehu uplynulých rokov boli postupne zrealizované viaceré úpravy za účelom odstránenia nevyhovujúceho technického stavu a rekonštrukcie priestorov a objektov ústavu za účelom zlepšenia ubytovacích, hygienických či samotných podmienok pri zaobchádzaní s väznenými osobami,“ uviedla pre redakciu SP 21 hovorkyňa ZVJS a zo zrealizovaných úprav uviedla napríklad výmenu osvetlenia vo všetkých celách a izbách, výmenu okien v budove výkonu trestu, rekonštrukciu vychádzkových dvorcov, návštevnej miestnosti, všetkých hygienických zariadení a spŕch, oddelenie toaliet v celách, priestorové zväčšenie ciel zbúraním priečok, rekonštrukciu kuchyne a vzduchotechniky.

WWW zvsj.sk 10.jpeg

Údržba, maľovanie priestorov, výmena a obnova zariadenia izieb a ciel sú podľa hovorkyne realizované nepretržite alebo v závislosti od aktuálnej potreby. „Opravy a úpravy sú realizované priebežne podľa výšky pridelených finančných prostriedkov. Aktuálne bola dokončená modernizácia administratívnej budovy z čerpania financií z európskych fondov v operačnom programe „Kvalita životného prostredia“ s projektom ,,Modernizácia administratívnej budovy ÚVV a ÚVTOS Žilina,“ dodala pre redakciu SP 21 Kacvinská.

WWW zvsj.sk 11.jpeg

V súčasnosti prebiehajú v žilinskom ústave stavebné úpravy za účelom navýšenia kapacity zmierneného režimu pre obvinených a prípadného vytvorenia vhodných priestorov na voľnočasové aktivity väznených osôb. „V roku 2020 bola vypracovaná architektonická štúdia a stavebný zámer na „Výstavbu objektu pre výkon trestu ÚVV a ÚVTOS Žilina“. V roku 2021 bol vypracovaný realizačný projekt stavby a bolo vydané stavebné povolenie. Nový objekt bude konštrukčne riešený ako šesťpodlažný objekt s priestormi určenými na zvýšenie ubytovacej kapacity, na rozšírenie a vybudovanie nových priestorov nevyhnutných pre riadny chod a činnosť ústavu ako sú vyšetrovacie miestnosti, šatne príslušníkov a viacúčelová miestnosť,“ uviedla Kacvinská, podľa ktorej viacúčelová miestnosť zahŕňa zasadaciu miestnosť s možnosťou pojednávaní priamo v ústave a s možnosťou realizácie videokonferencie.

WWW zvsj.sk 12.jpg

Hovorkyňa ZVJS o novom objekte pre redakciu SP 21 ďalej uviedla: „Nový objekt bude zahŕňať aj vybudovanie priestorov nevyhnutných na zaobchádzanie s väznenými osobami, miestnosti na kultúrno-osvetovú činnosť a voľnočasové aktivity ako aj pracoviská odsúdených. Vybudujú sa nové návštevné miestnosti na kontaktné a bezkontaktné návštevy väznených osôb a nové priestory na uskutočňovanie vychádzok väznených osôb. Existujúce a v súčasnosti využívané objekty ústavu budú po výstavbe nového objektu prechádzať komplexnou rekonštrukciou,“ uzavrela otázku plánovanej rekonštrukcie hovorkyňa ZVJS Kacvinská.

WWW zvsj.sk 13.jpeg

Z Ústavu na výkon väzby a Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Žiline doposiaľ žiaden väzeň neunikol. „V žilinskom ústave sme nezaznamenali žiadnu mimoriadnu udalosť súvisiacu s pokusom o útek, respektíve súvisiacu s útekom väznenej osoby priamo z niektorej z budov ústavu a taktiež sme nezaznamenali ani vzdialenie sa, napríklad z pracoviska mimo ústavu,“ potvrdila pre redakciu SP 21 Monika Kacvinská.

K 18. februáru 2022 sa v ústave nachádzalo 147 obvinených a 115 odsúdených. „Ústav Žilina je profilovaný ako ústav na výkon väzby pre obvinené osoby, mužov a ženy, a ústav na výkon trestu odňatia slobody pre odsúdených mužov, súdom zaradených do minimálneho stupňa stráženia,“ upresnila hovorkyňa ZVJS.

WWW zvsj.sk 14.jpg

V prípade obvinených je umiestňovanie realizované na základe rozhodnutia súdu alebo na základe príkazu prokurátora. V prípade odsúdených - ústav, do ktorého sa odsúdený umiestni na výkon trestu, určuje generálny riaditeľ alebo ním určený príslušník zboru po zohľadnení potrieb ústavu na zabezpečenie jeho vnútornej prevádzky, ďalej podľa stupňa stráženia, dĺžky trestu, závažnosti trestnej činnosti, veku, zdravotného stavu, vzdelania od trvalého bydliska a kvalifikácie odsúdeného a pod.

WWW zvsj.sk 3.jpg

„V ústave sa nachádzajú obvinené osoby, muži aj ženy, ktoré sú obvinené za rôzne trestné činy ako je napríklad ublíženie na zdraví, podvod, drogy, krádež, vražda a podobne, avšak ešte nie sú právoplatne odsúdené. V prípade, že ide o umiestnenie odsúdených, tak v ústave Žilina vykonávajú odsúdení trest odňatia slobody v už spomínanom minimálnom stupni stráženia,“ uviedla hovorkyňa a ďalej pokračovala: „Napríklad za dopravnú nehodu, jazda pod vplyvom alkoholu, výživné. V súčasnosti ústav Žilina zabezpečujeme výkon väzby pre obvinených z celého Žilinského kraja a Okresného súdu Považská Bystrica patriaceho do Trenčianskeho kraja. V ústave však vykonávajú väzbu aj obvinení z inej spádovej oblasti, u ktorých tak rozhodol orgán činný v trestnom konaní."

WWW zvsj.sk 2.jpg

Celková kapacita ústavu Žilina je 285 osôb, z toho 172 miest je určených pre umiestnenie obvinených a 113 miest pre umiestnenie odsúdených. Od 1. januára 2022 do minulého týždňa bolo prijatých do ústavu Žilina celkom 84 nových väznených osôb, z toho bolo 36 obvinených vzatých do výkonu väzby a 48 odsúdených, ktorí nastúpili na výkon trestu odňatia slobody. Pre redakciu SP 21 to potvrdila hovorkyňa Zväzu vojenskej a justičnej stráže, Monika Kacvinská.


Súvisiaci článok
100 stavieb Žiliny: Budova Makovického domu (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť