Piatok 26. 04. 2024 11:19:49 | Meniny má Jaroslava

Symbol studenej vojny: Kysucká knižnica pozýva na výstavu o Berlínskom múre

Jedným zo symbolov studenej vojny v Európe bol aj slávny Berlínsky múr. V hale Kysuckej knižnice v Čadci je od februára tohto roka nainštalovaná výstava MÚR – hranica naprieč Nemeckom. Príďte si ju pozrieť aj vy.

Radka Kostánová|23. marec 2024|20:00:33

Zdroj: kniznica-cadca.sk

Súvisiaci článok
Kultúrne podujatia tento týždeň: Zláka vás tajomná Lilith alebo dáte prednosť Miroslavovi Donutilovi?
Čítajte viac >

Studená vojna je dávna história Európy. Berlínsky múr bol jej významným symbolom, o ktorom sa teraz môžete dozvedieť viac. V hale Kysuckej knižnice v Čadci je od februára tohto roka nainštalovaná výstava MÚR – hranica naprieč Nemeckom. Informáciu priniesla Katarína Borisová, ktorá je riaditeľkou Kysuckej knižnice v Čadci.

Táto výstava opisuje osudy národov, rodín a jednotlivcov spojených s múrom, spracovala a pripravila ju Spolková nadácia pre analýzu diktatúry SED a nemecké noviny BILD a Die Welt. Borisová priblížila, že na 20 plagátoch A1 prináša množstvo zaujímavého dokumentárneho materiálu a približuje textom i obrazom aj dnešnému človeku dramatické udalosti, ako aj každodenný život v rozdelenej krajine.

„Na Slovensko výstavu priniesla slovenská pobočka Nadácie Konrada Adenauera, zabezpečila jej preklad a do Čadce sa dostala práve vďaka spolupráci knižnice s touto nadáciou," dodala riaditeľka knižnice.

O Berlínskom múre s Michalom Petríkom

V stredu 20. marca 2024 zástupcovia knižnice pripravili pre študentov stredných škôl zaujímavú prednášku k výstave s pánom Michalom Petríkom, ktorý 9 rokov v Berlíne pôsobil, stretával sa s ľuďmi a napočúval aj ich osobné zážitky.

Študentom a divákom, ktorí na prednášku prišli, priblížil okolnosti, ktoré predchádzali samotnému budovaniu, obdobie, počas ktorého bol výstrahou a skutočnou životnou bariérou pre všetkých z Východného Nemecka a tiež fakty, ktoré ovplyvnili jeho pád.

Mur_vystava.jpg Zdroj: kniznica-cadca.sk

Symbol strachu a rozdelenia

Borisová dodala, že múr v Berlíne sa stal symbolom konfliktu medzi Východom a Západom, totalitnej moci, strachu a rozdelenia. Začali ho stavať 13. augusta 1961 ako opevnenú hranicu vo vnútri mesta. Počas 28-ročnej existencie Berlínskeho múru tu pri pokuse o útek zomrelo najmenej 238 občanov. 9. novembra 1989 tento múr rozdelenia padol a postupne sa začali rúcať totalitné režimy vo vtedajšom Východnom bloku.

Výstavu si môžete pozrieť v Kysuckej knižnici do utorka 2. apríla 2024.


Súvisiaci článok
Krížová cesta v Budatíne: Príďte si vychutnať atmosféru Veľkej noci na vlastnej koži
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť