Štvrtok 25. 04. 2024 23:26:48 | Meniny má Marek

Talent Žilinského kraja: Hádzanárka Mária Bartková (VIDEO)

Tento víkend sme sa porozprávali s mladou ambicióznou hádzanárkou zo žilinského klubu Slovan Malá Fatra HK Žilina, trinásťročnou Máriou Bartkovou, ktorá momentálne študuje na Gymnáziu Varšavská v Žiline. S Máriou a jej trénerkou, ktorá je zhodou okolností aj jej maminou, Renátou Bartkovou, sme sa rozprávali o dosiahnutých úspechoch dievčat na turnajoch, o zvládaní covidovej doby a o nadchádzajúcich príležitostiach mladých športovkýň na celoeurópskom turnaji. Foto: Súkromný archív SMF HK Žilina

Juliana Krčulová|26. február 2022|10:16:09

„Volám sa Mária Bartková, mám 13 rokov, hrám hádzanú za klub SMF HK Žilina a študujem v sekunde, teda v siedmom ročníku na Gymnáziu Varšavská cesta v Žiline,“ predstavila sa redakcii SP 21 mladá talentovaná hádzanárka. Podľa jej slov ju k tomuto športu priviedla jej mamina, ktorá ju aj trénuje. „K hádzanej ma priviedla moja mamina. Raz sme sa spolu išli pozrieť na krúžkový tréning hádzanej do Bytče a vtedy ma tento šport oslovil a začala som sa mu aj venovať.“

DSC_0697.jpg

Mária je zo športovej rodiny, čo potvrdila aj jej mamina, Renáta Bartková. „Majka začala športovať už od štyroch rokov. Najprv absolvovala všeobecnú pohybovú prípravu v Iuvente, potom od šiestich rokov hokej v MsHKM Žilina a od deviatich rokov hádzaná. Najprv hrala v Bytči, keďže v Žiline klub vtedy ešte nebol. Skúsila si aj tenis, krasokorčuľovanie, občasne lyžujeme a aj dobre pláva. Majka skončila napokon pri hádzanej, čo som veľmi rada,“ dodala Máriina trénerka Bartková.

DSC_8673.jpg

„Obaja moji bratia sa venovali hokeju, ale už s ním dávnejšie skončili,“ informovala nás mladá hádzanárka a o športovom duchu, ktorý vládne v ich rodine, nám niečo viac prezradila jej mamina: „Mladší syn bol aj v reprezentácii do 18 a do 20 rokov, ale potom sa rozhodol s hokejom nadobro skončiť a dnes si užíva podnikanie. Starší syn sa hokeju tiež prestal venovať, skončil medicínu a aktuálne pôsobí ako chirurg v Čechách a organizuje veľtrhy v zdravotníctve. Sme športová rodina, je to náš životný štýl. Hokej a hádzaná nás bavia najviac,“ uzavrela bývalá hádzanárka a v súčasnosti predsedníčka klubu Slovan Malá Fatra HK Žilina.

Ostrava hadzanazilina.sk 2.jpg

Mária spolu so svojimi spoluhráčkami absolvovala minulý týždeň turnaj v Ostrave. „Na Turnaj do Ostravy sme vycestovali s deviatimi hráčkami, kvôli kolízii s iným turnajom. Čakali nás štyri zápasy, a to s dvoma českými a dvoma poľskými tímami,“ upresnila pre redakciu SP 21 trénerka žilinského klubu a dodala, že sú to pre nich vynikajúce turnaje, kde sa stretnú s dlhoročnými a stabilnými klubmi.

Ostrava hadzanazilina.sk 4.jpg

V prvom zápase nastúpili dievčatá zo žilinského klubu proti tímu Sokol Poruba B. „S týmto súperom sme si ľahko poradili a zvíťazili sme 24:9. V druhom zápase sme nastúpili proti poľskému tímu Swietlochowice. Tento tím nastúpil s dievčatami narodenými len v roku 2008 a hral behavú a nátlakovú hádzanú, s ktorou sme sa chvíľu na začiatku trápili, ale napokon sme ľahko zvíťazili 26:11. Tretí zápas v poradí nás už čakal tím Ruda Slaska, ročníky 2007 a 2008, s ktorým sme doma prehrali o 5 gólov. V tomto zápase sme nezachytili začiatok a súper nám odskočil o 8 gólov. Súper hral aj osobnú obranu práve na dcéru Majku. V druhom polčase sme hru zlepšili, ale nestačilo nám to na víťazstvo,“ zhodnotila priebeh turnaja Bartková.

Česko-slovenský turnaj.jpg

Mária podľa slov svojej trénerky podala v Ostrave svoj štandardný výkon, v ktorom sa presadila jednak strelecky, ale taktiež významne tvorila hru. „Prihrávky na spojky a krídla a taktiež rozohrávka do protiútoku bola na veľmi dobrej úrovni. Musíme ale predsa len trochu zlepšiť spoluprácu s krídlom v protiútoku, a to zladenie nábehu s hádzanou loptou. Taktiež sa zameriame na hru na postavenú obranu, a to v časti spolupráci s krídlom, čo nám začína viaznuť v určitých fázach zápasov,“ ozrejmila nadchádzajúce tréningové kroky svojej dcéry trénerka SMF HK Žilina a dodala, že Mária získala na poslednom turnaji aj ocenenie za najlepšiu strelkyňu turnaja.

DJI_20220218_160242_92.jpg

„Predtým sme sa s dievčatami zúčastnili väčšieho turnaja v Trebišove, kde sme skončili druhé, pričom sme veľmi tesne prišli o prvé miesto. Na tomto turnaji ma vyhlásili za najlepšiu strelkyňu. Týždeň pred týmto turnajom sme boli na česko-slovensko-poľskej lige, ktorá sa hrala u nás v Žiline a s tímom sme skončili tretie, pričom aj na tomto turnaji som získala ocenenie najlepšia strelkyňa. Predtým sme boli na turnaji v Stupave, kde sme skončili štvrté a zúčastnili sme sa tiež turnaja Slovak Open Handball 2021 v kategórii U12, ktorý sa konal v Žiline a aj z tohto turnaja som si domov odniesla ocenenie za najlepšiu strelkyňu turnaja,“ uviedla pre redakciu SP 21 talentovaná Mária Bartková.

DSC_7845.jpg

Covidová doba zasiahla aj tréningy a zápasy žilinského hádzanárskeho klubu. „Keď na Slovensko dorazila covidová doba, tak sme fyzicky netrénovali vôbec a mali sme iba online tréningy. Keď to vtedajšie opatrenia neskôr dovolili, už sme postupne s malým počtom hráčok chodievali aj na fyzické tréningy,“ povedala hádzanárka Bartková, ktorú doplnila jej trénerka: „Kombinovali sme online tréningy so suchými tréningami úplne v malých skupinách vo vonkajšom prostredí. Keď sa dalo ísť už do hál, tak sme trénovali v hale, hľadali sme vždy riešenie, aby tréningový proces mohol pokračovať. Keďže hádzaná je kolektívny šport, tak potrebujeme, aby trénoval každý, aby sa každý zlepšoval, pretože tímový výkon, ktorý dnes podávajú tie dievčatá nie je len o Majke, ale o všetkých dievčatách, ktoré hrajú, myslím si, že perfektne a ja som s nimi veľmi spokojná,“ dodala bývalá hádzanárka a mamina talentovanej Márie.

DSC_7934.jpg

„Myslím si, že dievčatá majú veľmi dobre našliapnuté do budúcna a ich tím je veľmi silný. Covidová doba nás veľmi obmedzila v počte tréningových jednotiek, v počte odohratých turnajov a zápasov, keď sa všetky súťaže úplne zastavili a nič sa nehralo, takže to bolo asi také najhoršie obdobie pre nás. Snažíme sa trénovať čo najviac, za posledného pol roka urobili staršie žiačky enormný pokrok z čoho sa veľmi teším. Anička, Ninka, Emmka, Viki, Janka a Terezka v bráne sú veľmi šikovné, preto si myslím, že sa aj Majke s nimi dobre hrá,“ skonštatovala trénerka. „Sme taká silná sedmička,“ uviedla Mária so smiechom a podporou ostatných spoluhráčok.

Ostrava hadzanazilina.sk 3.jpg

O nadchádzajúcich prípravách na celoeurópsky turnaj v Prahe nám povedala Renáta Bartková: „V apríli cez Veľkú noc navštívime Prahu na celoeurópskom turnaji, kde nás čaká veľmi veľa tímov zo zahraničia a veľmi sa s dievčatami na turnaj tešíme. Bude to pre ne taká prvá veľká konfrontácia s inými družstvami, ako s ktorými poväčšine hrávame v okolí. Preto by som sa chcela aj touto cestou obrátiť na firmy, ktoré by mohli aspoň troškou podporiť rozvoj športu v Žiline a aj náš klub, pretože šport je dôležitou súčasťou života mladých ľudí,“ uzavrela pre redakciu SP 21 mamina talentovej hádzanárky Márii Bartkovej.


Súvisiaci článok
Talent Žilinského kraja: Hokejistka Nela Lopušanová (VIDEO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť