Streda 24. 04. 2024 00:56:01 | Meniny má Juraj

Galéria Tri steny privíta ďalšiu výstavu. Spoznajte inšpiratívnu tvorbu maliara Matúša Babiaka

V znamení výtvarného umenia prebehne záver týždňa v žilinskej galérii Tri steny. V piatok 22. marca sa v jej priestoroch uskutoční vernisáž výstavy Matúša Babiaka s názvom Parafrázy. Viac o tvorbe nám prezradil samotný maliar.

Daniel Jurčík|22. marec 2024|11:30:03

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com/Facebook/Tri steny

Súvisiaci článok
Nadšenci hradu Strečno sa konečne dočkajú. Toto je dátum veľkonočného znovuotvorenia
Čítajte viac >

Nezávislý autor Matúš Babiak sa k umeniu dostal počas štúdia na strednej škole. Napriek tomu, že tvorbe sa venuje popri práci, v jeho živote zohráva dôležitú úlohu. „Po absolvovaní odboru Propagačné výtvarníctvo na Spojenej škole Samuela Mikovíniho v Banskej Štiavnici som sa rozhodol neísť priamo cestou umeleckej profesie, no napriek tomu mám stále vášeň pre tvorbu," priblížil maliar.

Pozerať sa na obraz, no vidieť sám seba

Autor sa vo svojich dielach opiera o kombinácie rôznych techník maľby a smerov. Realistiku doplnil o mnohé tendencie neoexpresionizmu či lettrizmu. Sám pritom priznáva, že čarom obrazov nemusí byť len perspektíva a zámer autora, ale aj to, ako odlišne ich dokážu vnímať diváci. „V konečnom dôsledku sa uprostred umeleckej atmosféry stráca to, na čo sa pozeráte, a dôležitým sa stáva to, čo skutočne vidíte – sami seba a svoje pocity v odraze umenia," opísal Babiak.

Výstava Parafrázy zachytáva najnovšie diela, ktoré vznikli v súkromnom ateliéri v Žiline. Ich charakteristickým znakom je čiernobiely vzhľad, ktorý dynamicky osviežujú náznaky iných farieb. „Parafrázovanie je transformačný proces vkladania svojej perspektívy do diela. Mojou inšpiráciou bol každodenný život, pričom som sa snažil zachytiť vplyv modernej aj historickej epochy na ľudskú bytosť," priblížil mladý autor.

Ak máte záujem vidieť obrazy, ktoré vo vás vyvolajú emócie a donútia vás zamyslieť sa nielen nad výtvarným umením, navštívte vernisáž výstavy Parafrázy od Matúša Babiaka. Nájdete ju v žilinskej galérii Tri steny v piatok 22. marca o 19:00 hodine.


Súvisiaci článok
Apríl bude v Mestskom divadle poriadne bláznivý a rýchly. Čo všetko vás čaká?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť