Streda 15. 05. 2024 17:38:30 | Meniny má Žofia, Sofia

Prevoz Michala z Tenerife domov komplikuje kovid, je opäť pozitívny

Rodina zraneného Michala Časnochu, ktorý utrpel ťažký úraz na Kanárskych ostrovoch, už uhradila sumu za jeho letecký prevoz na Slovensko. Vyzbierali ju preňho Slováci na transparentný účet v banke. FOTO: Dominika Čierniková

D U|23. február 2022|08:09:33

Michalovi v španielskom Santa Cruz operovali ruku. Na druhý deň ale vyšiel jeho test na kovid pozitívny, preložili ho preto na covidové oddelenie. Zakázané návštevy psychicky ničili jeho aj rodičov a priateľku. Po pár dňoch, v stredu 16. februára bol jeho test konečne negatívny, previezli ho na bežné oddelenie a rodina dohodla jeho prevoz na Slovensko.

„Zaplatili sme odvoz z transparentného účtu, bol naplánovaný na piatok 18. 2. Letecká spoločnosť ešte vyžadovala jeden test, no ten zo štvrtku mu už opäť vyšiel pozitívny, tak ho zasa previezli na kovidové, prevoz domov sa nekonal,“ hovorí zúfalá priateľka Dominika.

m.jpg

Ona aj Michalovi rodičia už mali kúpené letenky a ubytovanie zrušili. Všetko museli riešiť nanovo. „Rodičia teda zostali, ja som odletela domov,“ vysvetľuje Dominika, ktorá pred odletom uprosila lekárov, aby ju za doráňaným priateľom pustili aspoň na chvíľu.

„Pustili ma za ním, ale na kovidové. Takže to bol proces: bola som ako kozmonaut, ani nebolo vidieť, že som to ja, ale bola som nesmierne šťastná. Veľmi ťažko by sa mi odlietalo bez toho, aby som ho videla,“ dodáva mladá žena.

IMG-7481.jpg

Na nedeľu mal Michal naplánovaný ďalší test, rodina dúfala, že ten už bude negatívny. „Včera prišla správa, že je stále pozitívny, dokonca má najvyššie hodnoty, aké zatiaľ mal,“ hovorí Dominika. Prevoz teda stále nie je možný.

Michal je po úraze už šesť týždňov a na náročnú operáciu dolámanej panvy už je najvyšší čas. „Ak ho budú operovať v Španielsku, bude to neuveriteľne finančne náročné, previezť ho nemôžu, no panva nepočká. Sme zúfalí,“ hovorí Dominika. Z financií vyzbieraných na transparentný účet viac ako polovicu (32 500 eur) zaplatili za prevoz. Na liečebné náklady budú potrebovať ešte tisíce eur. Darcom je rodina veľmi vďačná. „Z celého srdca im ďakujeme, veľmi nám pomáhajú,“ dodáva Dominika.

číslo účtu.jpg

Michalov stav je stabilizovaný, hýbe nohami, aj rukami, no je ležiaci pacient. Zranenia, ktoré utrpel 16. januára boli ťažké: vnútorné krvácanie, opuch mozgu, zlomené rebrá, panva, noha a otvorená zlomenina ruky. Štyri dni bol v kóme. Lekári hovoria o zázraku, že vôbec prežil.


Súvisiaci článok
Zranený Michal na Tenerife si na úraz nespomína
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť