Piatok 26. 04. 2024 15:08:43 | Meniny má Jaroslava

Čo robiť v prípade stretu s medveďom? Panika nie je dobrý radca, toto sú cenné rady odborníkov

Zdá sa, že medveď sa na Slovensku opäť stáva témou číslo jeden. Jeho náhly výskyt v meste Liptovský Mikuláš sa zrejme opäť premietne do viacerých opatrení. Počas výletov do prírody by ste však mali myslieť aj na prípadný osobný stret s touto šelmou. Čo v takom prípade robiť a ako sa zachovať? Práve tieto informácie vám prinášame v článku nižšie.

Michal Szentivanyi|22. marec 2024|16:00:22

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Vedenie Liptovského Mikuláša varuje. V nasledujúcich dňoch budú odchytávať nebezpečného medveďa
Čítajte viac >

Verejnosť sa opäť začala venovať téme výskytu medveďov po tom, ako sa v meste Liptovský Mikuláš objavila táto divoká šelma, ktorá bola evidentne dezorientovaná a vystrašená. Takmer na to doplatilo niekoľko ľudí, ktorí skončili s povrchovými zraneniami.

Medveď sa človeku prirodzene vyhýba, aj hlasnejšie zvuky ho môžu odplašiť

Webová stránka Zásahového tímu pre medveďa hnedého pre každý prípad už dlhodobo ponúka cenné rady k tomu, ako postupovať pri náhodnom strete s medveďom. Využiť sa dajú hlavne v prostredí, kde je medveď doma - teda v lese. Hneď v úvode si treba uvedomiť, že medveď sa zvyčajne snaží ľuďom vyhnúť. Jeho prítomnosť v blízkosti človeka je skôr náhodná. V lese sa však s touto šelmou stretnúť môžete, a preto buďte ostražití. „Predovšetkým ráno, večer a v noci, ale tiež počas dňa v hustej vegetácii alebo blízko zdrojov potravy. (..) Pri pohybe v lese by sme si mali všímať stopy, trus a znaky kŕmenia sa medveďom," odporúčajú odborníci.

Pri obmedzenej viditeľnosti v lese môžu pomôcť aj hlasné zvukové prejavy ako pískanie, tlieskanie, hlasnejší rozhovor, na základe ktorého má medveď možnosť zareagovať na blížiaceho sa človeka a vyhnúť sa mu. Riziku stretnutia s medveďom sa môžeme vyhnúť aj tým, že sa budeme pohybovať v skupine po vyznačených chodníkoch a počas denného svetla.

close-up-lion_1600x1066.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Čo robiť pri bezprostrednom stretnutí s medveďom?

Zásahový tím pripomína, že stretnutie s medveďom ako také nemusí automaticky znamenať útok. Kľúčom je naše správanie. Práve naň medveď následne aj reaguje. „Medvede v poľských Karpatoch reagovali útokom alebo agresívnym prístupom 4-krát častejšie voči ľuďom, ktorí boli pri stretnutiach „aktívni“ – priblížili sa aby fotografovali, pokúsili sa medveďa odplašiť – v porovnaní s tými, ktorí boli „pasívni“ – sledovali, boli ticho, ustúpili," popisujú známe prípady odborníci.

Pri nečakanom strete s medveďom, na bližšie ako 100 metrov, sa odporúča zväčšiť vzdialenosť od medveďa, nie však utekaním, ktoré by mohlo vyprovokovať prenasledovanie. K medveďovi sa nikdy nepribližujte, a to aj v prípade, že sa zdá byť pokojný. Vyhnime sa pohľadu priamo do očí, pre zviera je to znak agresie. Medvedí stres sa prejavuje rôzne. Môže ísť o pozastavenie sa v činnosti, zmeravenie a zmena orientácie tela, alebo neprirodzené zívanie. Ďalšie znaky sú už zjavnejšie. Ide napríklad o fučanie, mrmlanie a cvakanie zubami. Medzi veľmi napäté agresívne prejavy patrí slintanie, rýchle fučanie, vrčanie a bručanie s otvorenou papuľou, zaháňanie sa labou a hrdelné zvuky, napríklad rev. Ak sa však medveď postaví na zadné nohy, nejde o agresiu. Zvyčajne si chce len vylepšiť výhľad na okolie.

Ak sa už schyľuje k útoku

Ak medveď naozaj zaútočí, alebo sa zdá, že dôjde k fyzickému kontaktu, poprední odborníci odporúčajú pasívnu obranu. Ľahnúť si na brucho tvárou k zemi, ramenami a rukami si chrániť hlavu a krk, ostať bez pohybu, čiže „hrať mŕtveho“ až pokiaľ medveď neodíde. Ak vás medveď prevráti, znova sa dostaňte do pôvodnej polohy, aby ste mali brucho a ostatné životné orgány chránené pri zemi. Brániaci sa medveď väčšinou prestane útočiť, keď zistí, že už nie ste hrozbou. Aktívna obrana by mohla predĺžiť útok a zvýšiť pravdepodobnosť vážneho zranenia," zdieľajú svoje rady odborníci.

b-5-300x252_1429x1200.jpg Zdroj: zasahovytim.sopsr.sk

Alternatívne možnosti obrany

Je tu však aj možnosť aktívnej obrany. Za najlepší spôsob je považovaný paprikový sprej na medvede. Sprej na medvede by mal mať minimálne 225 gramov a obsahovať 1 až 2 percentá kapsaicínu. Kapsaicín je rastlinný alkaloid, ktorý je zodpovedný za pálivú chuť papriky a pre cicavce ako človek či medvede je dráždivý. Sprej by mal poskytnúť aspoň 6 sekúnd postreku s dosahom aspoň 7,5 metra.


Súvisiaci článok
Agresívneho medveďa na Liptove ešte neodstrelili. V pohotovosti sú viaceré hliadky i drony
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť