Nedeľa 12. 05. 2024 06:54:15 | Meniny má Pankrác

Podvodníci na zoznamkách striehnu na osamelé ženy. Na tieto praktiky si dajte pozor

Bojovníci proti internetovým podvodom a hoaxom majú opäť plné ruky práce. Najnovšie ich pozornosť zlákali podvodníci zo zoznamovacích služieb. Tí svoje obete často vyhľadávajú dlhodobo a skúšajú na nich svoje podvodnícke triky. Veľmi často ide o prípady osamelých žien.

Michal Szentivanyi|16. marec 2024|19:45:52

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Žilinskí policajti upozorňujú na status, ktorý sa šíri sociálnymi sieťami. Ide o hoax
Čítajte viac >

O podvodníkoch zo zoznamiek informujú a varujú pred nimi na stránke Hoaxy a podvody. „Od mojej mamy podvodom vymámil väčší obnos peňazí, boli sme už podať trestné oznámenie. Viem, že k tým svojim peniazom sa moja mama už nedostane, ale je potrebné varovať ostatné osamelé ženy...“ píše jedna zo žien, ktorá mala blízku skúsenosť s týmito podvodníkmi. Podvodníci na zoznamkách operujú pravidelne po celom Slovensku a okolie Žiliny nie je výnimkou.

Odborníci varujú, že títo ľudia sú rokmi skúšaní a niekoľkými prípadmi obrúsení manipulátori. Ich cieľom je len získanie si dotyčnej ženy, ktorá, samozrejme, má aj určité finančné rezervy. Cez internet sa často pokúšajú operovať v organizovaných skupinách a majú dokonale premyslenú podvodnú techniku.

Po kom najviac idú?

„Ich cieľovou skupinou sú väčšinou osamelé ženy, ktorým chýba pozornosť a pocit ocenenia, alebo sa z akéhokoľvek dôvodu nachádzajú v ťažkom duševnom rozpoložení. Na sociálnych sieťach oslovia naraz aj desiatky žien z celého sveta a s tými, čo im padnú do pasce, začnú intenzívne komunikovať, zvyčajne písomne s použitím internetového prekladača," píše stránka Hoaxy a podvody. Ich triky často spočívajú vo falošnej identite. Veľmi často ide o vojakov či lekárov v nejakej vojnovej oblasti. Klamú aj o dobročinných misiách vo vzdialenej krajine alebo o práci na ropnej plošine uprostred mora. To veľmi často uvádzajú ako dôvod, pre ktorý môžu komunikovať len cez správy.

Takto si obete omotajú okolo prsta

Stránka Hoaxy a podvody popísala aj modus operandi, na akom podobní podvodníci fungujú. „Najprv obeť získajú sladkými rečami, poskytnú jej pocit výnimočnosti, následne pridajú vyznania lásky a prísľuby spoločnej budúcnosti. A nakoniec príde to najpodstatnejšie: pod rôznymi zámienkami začne podvodník od obete postupne žiadať peniaze, či už má ísť o liečbu, o peniaze na letenku, alebo jej chce poslať cenný balík, za ktorý musí uhradiť údajné poistenie," píše stránka.

Ich postup sa dá zhrnúť do niekoľkých bodov:

  • Spontánna žiadosť o priateľstvo od neznámeho človeka
  • Na fotke zvyčajne sympatický muž v stredných rokoch s cudzím menom
  • Pri komunikácii odmieta ukázať svoju tvár napríklad s argumentom, že sa nachádza na izolovanom mieste, kde má zlý signál
  • Po nejakom čase začne žiadať peniaze

Súvisiaci článok
Prípad podozrivého muža na sivom BMW v Porúbke je vyriešený. Bol to hoax!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť