Sobota 27. 04. 2024 10:02:45 | Meniny má Jaroslav

Nové lavičky a vzdelávanie v prírode: Arborétum Liptovský Hrádok sa pochválilo novinkami

Po produktívnych zimných mesiacoch sa Arborétum v Liptovskom Hrádku pýši novými lavičkami, náučnými tabuľami a cennými drevinami. Študenti prispeli k rozvoju parku a získali praktické skúsenosti. S novým kamerovým systémom a ďalšími technickými vylepšeniami sa arborétum pripravuje na komplexnú obnovu.

Juliana Krčulová|13. marec 2024|15:15:05

Zdroj: Facebook/Arborétum v Liptovskom Hrádku

Súvisiaci článok
Rajecká dolina skrýva prírodné pramene s liečivou silou: Dobrovoľníci sa snažia zachovať ich krásu a hodnotu
Čítajte viac >

Zimná aktivita s viditeľným výsledkom

Zástupcovia Arboréta v Liptovskom Hrádku na sociálnej sieti uviedli, že zimné mesiace boli pre nich pracovne náročné. V závere roka a v prvých dvoch mesiacoch nového roka pracovali na viacerých zaujímavých úlohách - finalizovali práce na realizácii a administratívnom uzavretí dvoch projektov.

Vďaka prvému z nich sa im v arboréte podarilo osadiť lavičky, nové náučné tabule a zabezpečiť výsadby cenných zbierkových drevín. „Na všetkých aktivitách sa výraznou mierou podieľali študenti lesníckeho aj drevárskeho odboru, čím získali zároveň praktické odborné skúsenosti z výsadieb drevín, ale aj zhotovenia mobiliáru a jeho osadenia priamo v arboréte,“ konkretizovali arboristi.

Prostredníctvom druhého projektu si vďaka získanými finančným prostriedkov z letného grantového kola Komunitnej nadácie Liptov zakúpili a nainštalovali kamerový systém v priestore prevádzkovej budovy. „Teší nás, že aj takýmto spôsobom sa nám podarilo dostať uvedený priestor pod kontrolu a náš záhradník už nemusí každé ráno odstraňovať odpadky, či nanovo pretierať steny budovy,“ dodali.

Efektívne investície a plány do budúcnosti

Vďaka ušetreným finančným prostriedkom zo spomínaných projektov sa im podarilo zaobstarať a zakúpiť aj malú vývoznú kolesovú súpravu s hydraulickou rukou, ktorá im uľahčuje prácu, a aj radlicu na zimnú údržbu chodníkov.

V spolupráci so zriaďovateľom a vlastníkom arboréta, Žilinským samosprávnym krajom, pokračujú aj naďalej pri hľadaní vhodných dotačných programov, z ktorých by bolo možné obnovu arboréta realizovať. „Zároveň hľadáme možnosti, ako obnoviť malé jazierka pri prevádzkovej budove a zvažujeme aj spôsoby a možnosti obnovy bývalého veľkého jazierka,“ uzavreli zástupcovia Arboréta v Liptovskom Hrádku vo svojom príspevku.


Súvisiaci článok
Spoločnými silami proti neporiadku: Brehy Rajčianky v Závodí ožívajú (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť