Utorok 07. 05. 2024 23:03:46 | Meniny má Monika

Ovsené vločky: Ozajstný zázrak na tanieri?

Ovsené vločky sú nielen chutné, ale aj mimoriadne prospešné pre naše zdravie. Ako jedna z najzdravších potravín na svete, ponúkajú bohatý zdroj vlákniny, vrátane 55% rozpustnej a 45% nerozpustnej. Ich vysoké nutričné hodnotenie je zásluhou betaglukánu, rozpustnej vlákniny, ktorá prispieva k lepšiemu tráveniu a celkovému zdraviu.

LL |13. marec 2024|10:45:01

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Pozor na tichých a nenápadných zabijakov. Teplé počasie otvára dvere dokorán aj kliešťom
Čítajte viac >

Ovsené vločky majú svoje miesto na všetkých zoznamoch najzdravších potravín na svete. Prečo je to tak? Začneme vlákninou. Ovos je skvelý zdroj vlákniny a obsahuje celkom slušný podiel obidvoch druhov vlákniny (55% rozpustnej a 45 % nerozpustnej vlákniny). Vďaka rozpustnej vláknine, ktorú poznáme pod názvom betaglukán, majú ovsené vločky vysoké nutričné ohodnotenie.

Ovsené vločky posilnia imunitný systém

Betaglukán je typ polysacharidu. Pomáha znižovať hladinu cholesterolu a významne redukuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení a náhlej cievnej mozgovej príhody. Betaglukány podporujú imunitný systém organizmu posilňovaním jeho odpovede na bakteriálnu infekciu. Uskutočňujú to aktiváciou bielych krviniek nazývaných makrofágy. Pôsobia ako pohlcovače, ktoré zneškodňujú plesne a baktérie, ktoré sa nachádzajú v ľudskom organizme. Ovsené vločky majú nízke glykemické zaťaženie, čo znamená, že majú veľmi mierny vplyv na hladinu cukru v krvi.

Ovsené vločky obsahujú viac bielkovín ako ktorákoľvek iná bielkovina

Z obsahu 5 gramov vlákniny majú ovsené vločky najvyšší obsah bielkovín zo všetkých druhov obilnín - 8,5 g bielkovín v dvoch tretinách šálky. Obsahujú aj fosfor, draslík, selén, mangán a niekoľko miligramov železa. Zvoľte si najlepší druh ovsa. Okrem balených a instantných vločiek, existuje niekoľko spôsobov, ako získať skvelú ovsenú kašu. Krúpy sú ovos s odstránenými otrubami. Sú najmenej spracované a obsahujú všetky významné látky. Čím menej sú vločky spracované, o to viac majú vlákniny, o to nižšie majú glykemické zaťaženie, a o to sú prospešnejšie.

21971.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Existujú dve skupiny ľudí, ktorí by si mali na konzumáciu ovsa dávať pozor

Prvá skupina: ľudia citliví na glutén. Celiakia je najhorší príklad intolerancie gluténu, ale veľa ľudí je na glutén citlivých bez toho, že by mali plne rozvinutú celiakiu. Glutén obsahujú aj iné obilniny, napríklad jačmeň, ovos, raž, a pšenica.

Druhá skupina: ľudia, ktorí majú problém s ochoreniami súvisiacimi s kyselinou močovou. Napríklad obličkové kamene, pretože ovos obsahuje puríny, ktoré v tele metabolizujú na kyselinu močovú.

Vločky sa dajú pripraviť na mnoho spôsobov. Samozrejme, nemusíme ich vždy len zaliať vodou alebo mliekom. Jednoducho ich môžeme nasypať do jogurtov alebo smoothie. Neváhajte a zaraďte túto superpotravinu do svojho jedálnička.


Súvisiaci článok
Krásy Oravy môžete podporiť aj vy. Občianske združenie chce dotiahnuť do konca projekt univerzálnej mince
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť