Piatok 10. 05. 2024 21:20:07 | Meniny má Viktória

Alarmujúci nález na Liptove: Dvojica dievčat objavila usmrtené chránené zviera

Na brehu rieky Belá v katastri obce Liptovská Kokava bola objavená usmrtená samica bobra vodného. Tragický nález, na ktorý natrafila dvojica dievčat, odhalil nebezpečenstvo nastražených pascí v obľúbených vychádzkových miestach. Správa TANAP-u reaguje zvýšenou ostražitosťou a hliadkami. UPOZORŇUJEME, ŽE ZÁBERY NIE SÚ VHODNÉ PRE CITLIVÉ POVAHY A MALOLETÝCH ČITATEĽOV!

Juliana Krčulová|11. marec 2024|16:15:04

Zdroj: Facebook/Tatranský národný park

Súvisiaci článok
Dopravná nehoda v Oravskom Podzámku: Vodič a spolujazdkyňa skončili po zrážke v nemocnici (AKTUALIZOVANÉ)
Čítajte viac >

Správa TANAP-u varuje: Zvýšené riziko nastražených pascí v obľúbených lokalitách

Správa TANAP-u na svojom oficiálnom webe informovala, že na brehu rieky Belá bol nájdený upytliačený ďalší živočích európskeho významu. Po vydre riečnej sa v nastraženej pasci ocitol tentokrát bobor vodný, pričom obhliadka ukázala, že išlo o dospelú samicu.

Na usmrtené chránené zviera natrafila podľa dostupných informácií dvojica dievčat počas prechádzky so psom v katastri obce Liptovská Kokava. „Nález ohlásili enviropolícii, ktorá spolu so zamestnancom Správy TANAP-u zaistila na mieste dôkazy. V okolí boli nastražené ešte ďalšie dve podomácky vyrobené pasce rovnakého typu,“ priblížila Správa TANAP-u.

Erika Feriancová, zoologička zo Správy TANAP-u, poukázala na alarmujúci fakt, že nedávno objavené pasce boli umiestnené na miestach, kde sa často vyskytujú rodiny s deťmi a ich psy. Z tohto dôvodu vyzýva návštevníkov týchto oblastí, aby boli počas prechádzok opatrnejší. Ostré železné pasce môžu predstavovať hrozbu nielen pre divokú faunu, ale aj pre domáce zvieratá a ľudí.

Zintenzívnenie ochrany prírody: TANAP posilňuje hliadky a pátra po páchateľoch

Väčšiu pozornosť bude okoliu rieky Belá v najbližších dňoch venovať aj samotná Správa TANAP-u. „Takéto správanie voči akémukoľvek živočíchovi je neakceptovateľné. Určite ako odborná organizácia ochrany prírody prijmeme ďalšie opatrenia, ešte viac zintenzívnime hliadky a predovšetkým sa budeme snažiť chytiť páchateľov priamo pri čine,“ konkretizuje ďalšie kroky Peter Dzurilla, právnik Správy TANAP-u.

Pracovníci TANAP-u počas hliadok kontrolujú aj brehové vegetácie, aby objavili ďalšie možné pasce. Zoologička uviedla, že ide o pasce, ktoré boli pravdepodobne umiestnené už počas jesene. „Aj napriek snahe našich zamestnancov nie je možné všetky odhaliť, v dôsledku čoho dochádza k takýmto negatívnym javom,“ povedala Feriancová. Spomenula tiež, že v rovnakom type pasce prišiel pri Belej o život pes v roku 2020.

Enviropolícia vyšetruje viaceré prípady usmrtenia

Na brehu rieky sa v nastraženej pasci nedávno ocitla aj vydra riečna. Toto usmrtené zviera objavili v oblasti obce Vavrišovo koncom februára, pričom na miesto upozornil nepríjemný zápach. Zoologička predpokladá, že vydra mohla byť v pasci uväznená už týždeň alebo dva. Prípadom sa zaoberá aj enviropolícia.

V prípade bobra vodného, známeho tiež ako Castor fiber, došlo k úmrtiu priamo v jeho prirodzenom prostredí. Príčinou smrti bol zlomený väz. Hodnota tohto druhu, ktorý je v Európe považovaný za významný, je stanovená na sumu 2 000 eur.

„Rozhodne nesúhlasíme s tým, aby populáciu akéhokoľvek živočícha niekto reguloval takýmto drastickým spôsobom. Aj preto budeme iniciovať rokovania s envirorezortom na túto tému,“ naznačil ďalšie kroky riaditeľ Správy TANAP-u, Peter Olexa.


Súvisiaci článok
Spoločnými silami proti neporiadku: Brehy Rajčianky v Závodí ožívajú (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť