Nedeľa 19. 05. 2024 13:13:38 | Meniny má Gertrúda

Dajte šancu Turčianskym divadelným dňom. Súťaž hereckého umenia, ktorá bude rozhodne stáť za to

Podmienkou na to, aby ste sa stali vynikajúcim hercom či herečkou s divadelným súborom, ktorý stojí za vami, je to, aby ste prešli istými skúškami. Takýmito skúškami sú rozhodne aj plné javiská či poroty, ktoré posudzujú váš výkon. Práve hľadisko s porotou je to, čo ponúkajú Turčianske divadelné hry v kultúrnom dome v Belej-Duliciach v okrese Martin.

Michal Szentivanyi|13. marec 2024|09:15:01

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Najlepší recitátori z okresu smerujú do Martina: Úspechy na Hviezdoslavovom Kubíne
Čítajte viac >

Na Turčianske divadelné dni pozýva na svojom webe priamo Turčianske kultúrne stredisko v Martine. Konať sa budú už v spomínanom kultúrnom dome v Belej-Duliciach od 15. do 16 marca 2024. Ide o 9. ročník regionálnej súťažnej prehliadky celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky neprofesionálneho divadla mladých FEDIM 2024 a 49. ročníka celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky neprofesionálneho divadla dospelých Belopotockého Mikuláš 2024.

Súťažnú prehliadku každoročne vyhlasuje Národné osvetové centrum v Bratislave a je aj odborným garantom tejto postupovej súťaže. Spoluorganizátorom súťaže je obec Belá – Dulice. Podujatie bolo podporené z verejných zdrojov poskytnutých Národným osvetovým centrom.

Priestor pre prezentáciu

„Regionálna postupová súťaž a prehliadka „Turčianske divadelné dni“ vytvára priestor na súťažnú prezentáciu a konfrontáciu neprofesionálnych divadiel dospelých a divadiel mladých. Tohto-ročnej súťaže sa zúčastňujú dva divadelné súbory v kategórii divadla dospelých DS Za Váhom z Lipovca a Ochotnícky divadelný súbor Oľgy Borodáčovej z Martina. V kategórií divadla mladých budú náš región reprezentovať DS Drobátka zo Základnej umeleckej školy Mudroňova v Martine a DS Drama eggs z Evanjelickej spojenej školy v Martine," informujú organizátori.

TDD_plagat_2024.jpg Zdroj: tks.sk

V rámci súťažnej prehliadky divadelné súbory absolvujú rozborové semináre všetkých súťažných inscenácií s trojčlennou odbornou porotou v zložení:

  • Mgr. art. Maroš Krajčovič ako predseda poroty
  • Mgr. art. Roman Večerek ako člen poroty
  • Mgr. Zuzana Palenčíková ako členka poroty

Víťazné súbory podľa výsledkov postúpia a odporúčané súbory môžu postúpiť a reprezentovať región v krajskom kole „Turčianske javisko 2024“, ktoré organizuje taktiež Turčianske kultúrne stredisko v Martine. „Pevne veríme, že tento ročník prehliadky „Turčianske divadelné dni“ bude motivujúci a inšpirujúci pre všetkých divadelníkov z nášho regiónu, ktorí venujú svoj vzácny voľný čas umeleckej činnosti. Dúfame, že toto podujatie opäť prispeje k zvyšovanie kvality a úrovne neprofesionálneho divadla v Turci," dodalo na záver stredisko.

Nezabudnite na vstupné, ktoré predstavuje 5 eur pre dospelých a 2 eurá pre deti do 15 rokov.


Súvisiaci článok
Divadelná Žilina 2024: Láka na podujatie bohatým programom a talentovanými žiakmi
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť