Nedeľa 19. 05. 2024 12:58:06 | Meniny má Gertrúda

Robotická chirurgia: Univerzitná nemocnica Martin predstavuje miniinvazívny prístup

V Univerzitnej nemocnici Martin otvorili v stredu 6. marca Centrum robotickej chirurgie. Podľa prednostu Kliniky hrudníkovej chirurgie Antona Dziana zapája UNM ako prvá nemocnica na Slovensku do programu robotických operácií hrudníkovú chirurgiu.

TASR|6. marec 2024|19:00:01

Zdroj: Facebook/Univerzitná nemocnica Martin

Súvisiaci článok
Je jednotkou v boji proti vírusom: Žilinská nemocnica má nového pomocníka. Čo ešte plánuje?
Čítajte viac >

Doplnil, že nemocnica využíva systém Da Vinci najnovšej generácie Xi, ktorý umožňuje veľmi presné a detailné operovanie pokročilých chirurgických výkonov v hrudníku. „Ide o miniinvazívny prístup, ktorý si vyžaduje tréning. Obrovskou výhodou je, že robotika poskytuje operatérovi excelentný pohľad na operačné pole v 3D HD obraze s niekoľkonásobným zväčšením. Chirurg má k dispozícii veľké množstvo detailov. Robotické inštrumenty umožňujú precízne pohyby, ktoré imitujú pohyby ľudskej ruky," priblížil.

Podotkol, že robotika chirurga nenahrádza, ale zdokonaľuje jeho prácu a poskytuje mu detailný, priam mikroskopický pohľad na operačné pole. „Robotický systém v rámci UNM aktuálne okrem hrudníkovej chirurgie využíva aj všeobecná a brušná chirurgia, urológia a gynekológia. Nemocnica plánuje do robotiky časom zapojiť aj ďalšie pracoviská," dodala Zuzana Marčeková z oddelenia marketingovej komunikácie UNM.

Robotický systém Da Vinci Xi nemocnica používa vďaka spolupráci s Jesseniovou lekárskou fakultou Univerzity Komenského v Martine, ktorá ho získala z Európskych štrukturálnych a investičných fondov. „Som hrdý na JLF, ktorá je v mnohých veciach vzorom pre celé Slovensko. Vďaka nej môžeme otvoriť pracovisko miniinvazívnej personalizovanej chirurgie. Ide o spojenie vedy, výskumu, inovácií a poskytovania zdravotnej starostlivosti pacientom, čím je maximálne naplnený koncept univerzitnej zdravotnej starostlivosti," povedal rektor UK Marek Števček.

Skúsenosti s robotickými operáciami priblížil prednosta gynekologicko-pôrodníckej kliniky UNM a prodekan JLF UK Kamil Biringer. „Systém umožňuje operovať bez toho, aby operatér stál priamo nad operačnou ranou, čím sa okrem iného eliminuje akékoľvek riziko prenosu infekcie z pacienta na personál. K systému sa dokonca možno pomocou telemedíciny pripojiť aj diaľkovo. Okrem prínosu pre pacienta je obrovským prínosom edukácia zdravotníckeho personálu. Dnes máme v UNM k dispozícii sedem kompletných operačných tímov z rôznych odborností," uviedol.


Súvisiaci článok
V meste Martin sa radujú: Národné plavecké centrum dostalo zelenú
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť