Streda 24. 07. 2024 17:18:42 | Meniny má Vladimír

Boj s pytliakmi nie je jednoduchý. Ochranári prírody na Kysuciach prosia ľudí o pomoc

Zástupcovia CHKO Kysuce neustále bojujú s prítomnosťou pytliakov v lesoch. Ako sami uznávajú, odhaľovanie tejto protizákonnej činnosti je veľmi náročné. Žiadajú preto o pomoc i bežných návštevníkov prírody.

Daniel Jurčík|4. marec 2024|14:01:30

Zdroj: chkokysuce.sopsr.sk

Súvisiaci článok
V Dolnom Kubíne rozhadzuje páchateľ kontaminované mäso. Doplatil na to svojím životom už jeden pes
Čítajte viac >

Napriek tomu, že sa environmentálne témy dostávajú stále viac do popredia, pytliaci z lesov nevymizli. Boj s nimi nie je jednoduchý, preto správa CHKO úzko spolupracuje najmä s Národnou centrálou osobitných druhov kriminality. „Ich úlohou je odhaľovať trestné činy pytliactva. Pri každom náleze uhynutého chráneného živočícha sú zamestnanci tejto jednotky oslovení, aby sme spolu s nimi riešili prípady pytliactva," uviedol Peter Drengubiak z CHKO Kysuce.

Nahlásenie je veľmi dôležité

V celom procese však môžu zohrať dôležitú úlohu aj ľudia, ktorí nahlasujú nájdené uhynuté zviera.* „Bez ľudí, ktorí sa pohybujú v prírode by bolo veľmi náročné lokalizovať takto usmrtené druhy v teréne. Preto by sme týmto chceli poďakovať občanom, ktorým nie je naša divočina a jej bohatstvo ľahostajné a zároveň, chceme vás poprosiť o spoluprácu,"* doplnil Drengubiak.

Vyjadrenie a fotografie poranených či uhynutých zvierat uverejnila CHKO Kysuce na svojom webe. Upozorňujeme, že fotografie v článku nie sú vhodné pre maloletých čitateľov a citlivé povahy.

Komu oznámiť nález mŕtveho zvieraťa

V prípade podozrenia z pytliactva, môžete kontaktovať priamo CHKO Kysuce na telefónnom čísle 0903 298 429 alebo mailom na peter.drengubiak@sopsr.sk. V Žilinskom kraji sa taktiež môže obrátiť na Národnú centrálu osobitných druhov kriminality prostredníctvom čísla 0918 799 286.


Súvisiaci článok
Ochranári vyčistili ďalšiu časť rybárskeho revíru: Vyzbierali 13 vriec odpadu a odstránili starý prístrešok
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť