Štvrtok 16. 05. 2024 08:16:07 | Meniny má Svetozár

100 stavieb Žilinského kraja: Kaštieľ Vranovo v Palúdzke

Kaštieľ Vranovo je historická pamiatka, ktorá svedčí o bohatej minulosti Liptova. Okrem toho, že bol sídlom významných rodov, bol aj miestom, kde trpel slávny Juraj Jánošík. Dnes je kaštieľ súkromný a verejnosti neprístupný.

Juliana Krčulová|3. marec 2024|20:00:00

Zdroj: vypadni.sk/Patrik Kunec

Súvisiaci článok
100 stavieb Žilinského kraja: Zrúcanina hradu Sklabiňa
Čítajte viac >

Kaštieľ Vranovo: dvojposchodová budova s rohovou vežou a sochou Jánošíka

Podľa portálu pamiatkynaslovensku.sk stojí renesančný kaštieľ Vranovo z roku 1612 na základoch z 15. a 16. storočia. V 17. storočí sa zmenil interiér a v druhej polovici 19. storočia fasáda. Bloková stavba s vežou na rohu sa postupom času zväčšila. V 18. storočí dostal kaštieľ barokový štýl a po požiari v 19. storočí ho upravili v neoklasicistickom štýle, pričom zlikvidovali druhé poschodie.

foto_10202.jpg Zdroj: mikulas.sk

Jedná sa o dvojposchodovú, šesťosovú budovu s rohovou vežou z tesaných kameňov. V strede je oblúkový vstup, ktorým sa prechádza do dvora. Vľavo od neho sa nachádza schodisko, z ktorého sa vstupuje do rôznych izieb, ktoré majú renesančné štukové klenby alebo drevené stropy.

Kaštieľ je historicky známy tým, že tu bol v roku 1713 uväznený slávny zbojník Juraj Jánošík. Preto sa pred kaštieľom nachádza aj jeho socha od akademického sochára Ladislava Polláka, ktorú nainštalovali v roku 1985. Podľa povesti bolo okolo kaštieľa veľa vrán, preto sa mu hovorí kaštieľ Vranovo.

foto_10203.jpg Zdroj: mikulas.sk

Osudy kaštieľa Vranovo: Ako sa zmenil z kultúrneho centra na uzavretú rezidenciu

Objekt sa komplexne obnovoval od roku 1974 do konca 70-tych rokov. Kaštieľ sa upravil pre potreby múzea, Literárno-historického múzea Janka Kráľa, ktoré sa otvorilo v roku 1981. Expozícia ukazovala Jánošíkov súd a popravu, a tiež históriu mesta. Expozícia sa nachádzala v kaštieli do roku 1997, kedy sa musela presunúť do múzea na Námestí osloboditeľov v Liptovskom Mikuláši kvôli reštitúcii posledných vlastníkov kaštieľa.

Kaštieľ Vranovo je teraz v súkromných rukách a nie je prístupný pre verejnosť. Od roku 1992 je Vranovo v majetku rodiny Lackovcov, ktorá ho pôvodne vlastnila.

foto_10897.jpg Zdroj: mikulas.sk

foto_10896.jpg Zdroj: mikulas.sk

foto_10898.jpg Zdroj: mikulas.sk


Súvisiaci článok
100 stavieb Žilinského kraja: Pôvodne renesančný kaštieľ v Okoličnom
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť