Sobota 27. 04. 2024 18:45:51 | Meniny má Jaroslav

Dobrovoľníci sa chystajú na očistu brehu Rajčianky: Polícia na problémovom mieste zintenzívni kontroly

V Žiline sa dobrovoľníci a členovia OZ Žilinský skrášľovací spolok chystajú na očistu problémového miesta, kde sa zdržiavajú ľudia bez domova a kde pravidelne nachádzajú fľaše a striekačky. Polícia sľubuje zvýšený dohľad nad lokalitou.

Juliana Krčulová|1. marec 2024|11:00:02

Zdroj: tip čitateľa

Súvisiaci článok
Čo bude s nešťastnou križovatkou pri Fackárni? Župa zúfalo hľadá riešenie, no brzdí ich toto
Čítajte viac >

Problémové miesto v Žiline? Ľudia bez domova, fľaše a striekačky

Okolie supermarketu COOP Jednota v mestskej časti Závodie, pri Nábreží Rajčianky, dlhodobo využívajú ľudia bez domova ako svoje „útočisko“. Zhromažďujú prázdne sklenené fľaše, zväčša od alkoholu, stavajú si úkryty, no dobrovoľníci pri svojich brigádach nachádzajú aj použité injekčné striekačky. Zástupcovia Polície Slovenskej republiky vykonávajú v danej lokalite pravidelný dohľad, avšak v súčasnosti neevidujú priestupok, ktorý by sa týkal rušenia nočného kľudu alebo znečistenia verejného priestranstva.

„Vzhľadom na podnet, sme prijali opatrenia aj v spolupráci s MsP Žilina, kde sa budú vykonávať kontroly za účelom predchádzania páchaniu priestupkov a trestných činov na tomto mieste. Taktiež sa budú vykonávať vo zvýšenej miere kontroly obyvateľov, ktorí sú bez domova na danom mieste a okolí,“ priblížila našej redakcii hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline, Zuzana Šefčíková.

Zálohovanie skla by pomohlo riešiť problém s odpadom, tvrdia dobrovoľníci

Dobrovoľníci, ktorí sa starajú o čistotu verejných priestranstiev, upozorňujú na neudržateľnosť súčasnej situácie. Tvrdia, že potrebujú systémovú podporu a navrhujú rozšíriť zálohovanie aj na sklenené fľaše. Mestská poslankyňa Iveta Martinková sa pridáva k ich hlasu a poukazuje na problém s odpadom aj na sídlisku Vlčince.

„Nemôžeme žiť v nezdravom stereotype, že po nás potopa. My, dobrovoľníci, roky zbierame odpad po druhých, ale všetko má svoje hranice. Je potrebné, aby boli zavedené systémové zmeny. Veľmi rada, napríklad, konštatujem, že zálohovanie plastových fliaš a plechoviek urobilo svoje, tento odpad takmer úplne zmizol z verejných priestranstiev. Otázka znie, prečo nerozšíriť spektrum zálohovaných zložiek aj v komodite sklo. Podľa mňa len zálohovanie pivových fliaš nestačí,“ upresnila pre našu redakciu mestská poslankyňa Iveta Martinková.

421872420_1329754134366582_45414457711442123_n.png Zdroj: Iveta Martinková

Dobrovoľníci a členovia OZ Žilinský skrášľovací spolok sa chystajú na očistu brehov Rajčianky: Zbavia sa odpadu, striekačiek a betónových blokov

V sobotu 2. marca sa od 8:00 hodiny ráno v Závodí pri veľkej Jednote uskutoční dobrovoľnícka očista brehu Rajčianky. Dobrovoľníci a členovia OZ Žilinský skrášľovací spolok chcú zbaviť miesto neporiadku, injekčných striekačiek, betónových blokov a preriediť krovie. Akcia má za cieľ zlepšiť vzhľad a udržateľnosť verejného priestoru.

MixCollage-01-Mar-2024-09-58-AM-6598.jpg Zdroj: tip čitateľa

„Cieľom je hlavne zlikvidovať ten brloh a neporiadok, kde sme pár dní späť našli aj injekčné striekačky, z môjho pohľadu už tak trochu cez čiaru. Ďalej je v pláne pristrihnúť krovie, orezať pár konárov (všetko so súhlasom úradov a zodpovedných za pozemky) tak, aby bolo možné tieto priestory v priebehu roka kosiť a udržiavať na úrovni,“ priblížil dobrovoľník zo Závodia a dodal, že sa mu s kompetentnými zo žilinskej radnice podarilo vykomunikovať aj odvoz betónových blokov, ktoré sa v blízkosti už roky povaľujú.

1be704fc-66b4-465e-9876-23403194396c.jpeg Zdroj: tip čitateľa

Ako ďalej priblížil, na sobotňajšej brigáde bude k dispozícii píla aj krovinorez, no ak by dobrovoľníci, ktorí sa chcú do akcie zapojiť, mohli priniesť nejaké pákové kliešte, ručné pílky, fúriky, lopaty a hrable, veci by to len pomohlo. „Na bio odpad bude pristavený veľkokapacitný kontajner, vrecia na odpad poskytne mesto. Rozsah prác bude závisieť od počtu účastníkov, verte mi, je tam čo robiť. Akcia je dobrovoľnícka s cieľom trochu skrášliť náš spoločný verejný priestor, myslím, že vzácnosť ako vodný tok tečúci cez prímestskú časť si zaslúži iný vzhľad,“ dodal dobrovoľník Martin.


Súvisiaci článok
„Ľudia, buďte prosím zodpovední! Koryto Rajčianky nie je zberný dvor na bio odpad!“ vyzýva dobrovoľník zo Závodia
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť