Sobota 27. 04. 2024 18:47:48 | Meniny má Jaroslav

Komiksy očami mladých autoriek: Sestry Jančové zdieľali svoje skúsenosti so žiakmi žilinských základných škôl (VIDEO)

Ako sa tvoria komiksy? To sa dozvedeli žiaci zo ZŠ s MŠ sv. Gorazda 1 - Žilina a ZŠ Budatín, ktorí sa zúčastnili workshopu vedeného Sestrami Jančovými v Krajskej knižnici v Žiline. Tieto mladé autorky komiksov im ukázali svoje diela a prezradili im zákulisie svojej tvorby.

Juliana Krčulová|29. február 2024|20:00:26

Zdroj: zilina.sp21.sk

Súvisiaci článok
Spoznajte komiks so Sestrami Jančovými: Od postupnosti obrázkov po samostatné umenie
Čítajte viac >

Piataci a siedmaci zo ZŠ s MŠ sv. Gorazda Žilina a šiestaci zo ZŠ Budatín sa vo štvrtok 29. februára zúčastnili interaktívneho workshopu v Krajskej knižnici v Žiline pod vedením lektoriek Sestier Jančových.

Ivana a Zuzana Jančové sa tvorbe autorských komiksov venujú už od roku 2018. Možno ste už siahli po komikse Peter: Skúška alebo Artúr – Čierny Peter, ktorý opisuje príbeh Petra, ako sa snaží nájsť si prácu. Komiks Eco&Tank sa venuje ekologickým témam, komiks Demo&Diana vznikol ako podpora mladých vyjadriť si svoj názor pred voľbami. Najnovším komiksom z pera Sestier Jančových je Čiernovlasý princ, ktorý je iný než všetci ostatní a tým trpí.

MixCollage-29-Feb-2024-12-02-PM-9947 (1).jpg Zdroj: zilina.sp21.sk

Na svojich interaktívnych workshopoch sa venujú téme súčasného slovenského komiksu s ukážkami ich vlastných diel.

„Pre deti je výhoda, že zažijú interakciu a priamo od autorov sa dozvedia informácie o komikse, o ich tvorbe, o tom, čo ich vedie k tomu, aby tvorili, ako tvoria, no a nakoľko sa komiks preberá v 5. ročníku na základnej škole v rámci predmetu slovenský jazyk, tak to majú deti aj v rámci učiva prebraté. Vedia si potom spojiť informácie, ktoré nadobudnú tu s informáciami, ktoré sa dozvedia, a ktoré si doplníme neskôr v škole,“ vyjadrila sa pre našu redakciu Miroslava Englártová, učiteľka zo ZŠ s MŠ sv. Gorazda 1 - Žilina.

Poďte sa pozrieť, ako to na workshope Sestier Jančových v Krajskej knižnici v Žiline vyzeralo.


Súvisiaci článok
Mestská knižnica v Kysuckom Novom Meste sa preniesla do sveta komiksov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť