Pondelok 29. 04. 2024 08:16:56 | Meniny má Lea

Vodiči, dávajte si pozor. Župa vyhlási na moste pri Korytnici mimoriadnu situáciu

Roky pôsobenia vlhkosti, únava materiálu a najnovšie prívalové zrážky sa podpísali na dezolátnom stave mosta v katastrálnom území obce Korytnica. Žilinská župa už informuje o havarijnom a mimoriadnom stave mosta, pre ktorý celkom určite na tomto mieste vyhlási mimoriadnu situáciu.

Michal Szentivanyi|29. február 2024|11:17:28

Zdroj: zilinskazupa.sk

Súvisiaci článok
Žilinská župa bilancuje obdobie 2014 až 2020. Využili eurofondy za vyše 100 miliónov eur
Čítajte viac >

V kúpeľnej osade Korytnica, ktorá je miestnou časťou Liptovskej osady bola v nedeľu 11. februára 2024 vyhlásená v súvislosti s prívalovými dažďami mimoriadna situácia a 2. stupeň povodňovej aktivity. Vplyvom výdatných zrážok došlo k podmytiu a zatopeniu miestneho mosta na ceste III/2222.

thumbnail_IMG_20240228_124509.jpg Zdroj: zilinskazupa.sk

Výsledok - veľmi zlý stav

Po opadnutí hladiny potoka Korytnica bol mostný objekt podrobený statickému posúdeniu. „Mostný zvršok je zdegradovaný, je potrebné ho odstrániť a vybudovať nový, spolu s rímsou a zvodidlami. Počas najbližších dní zvoláme krízový štáb, na ktorom budeme informovať o výsledkoch statického posúdenia a vyhlásená bude mimoriadna situácia, riadená krízovým štábom,“ informovala riaditeľka odboru dopravy Žilinského samosprávneho kraja Gabriela Tisoňová. Most je vzhľadom na svoj stavebno-technický stav zaradený do 6. stavebno-technického stupňa - veľmi zlý stav.

thumbnail_IMG_20240228_124632.jpg Zdroj: zilinskazupa.sk

Asi 6-metrový most sa nachádza na jedinej prístupovej komunikácií do miestnej časti Korytnica. Na mieste sa vykonávajú záchranné a zabezpečovacie práce mostného objektu, ktorých súčasťou bude aj vybudovanie náhradného premostenia, ktorého realizácia potrvá približne dva až tri týždne. „V závislosti od klimatických podmienok, keďže v tomto období je obrovský spád dažďových zrážok,“ doplnila Tisoňová.

thumbnail_IMG_20240228_125226.jpg Zdroj: zilinskazupa.sk

Počas realizácie náhradného premostenia bude povolený prejazd vozidiel po existujúcom moste v obmedzenom režime, a to tak, aby bol zabezpečený prístup obyvateľov časti Korytnica. V tejto chvíli je spracovaná projektová dokumentácia na rekonštrukciu mostného objektu a prebieha verejné obstarávanie na zhotoviteľa stavby.

Hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja Eva Lacová doplnila, že dočasné premostenie s obchádzkovou trasou bude stáť približne 40-tisíc eur, rekonštrukcia samotného mostného objektu je odhadovaná na asi 180-tisíc eur. „Všetky zabezpečovacie práce si budeme uplatňovať u Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky a miestneho príslušného Okresného úradu," doplnila Lacová.


Súvisiaci článok
Za pár dní stihli viac roboty ako za posledné roky. Na rieke Revúca pokračujú zabezpečovacie práce
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť