Nedeľa 08. 09. 2024 01:27:43 | Meniny má Miriama

Svetovo uznávaný vedec z Liptova navštívil veľvyslanectvo v Kanade. So Slovenskom plánuje spoluprácu

V uplynulých dňoch privítali na veľvyslanectve v Kanade svetovo uznávaného vedca z Liptova a mladého doktoranda zo Žilinskej univerzity. Medzi Slovenskom a Kanadou sa totiž rozvíja spolupráca.

Radka Kostánová|27. február 2024|08:00:17

Zdroj: Facebook/Slovenské veľvyslanectvo v Kanade / Slovak Embassy in Canada

Súvisiaci článok
Objavili rituálne predmety na pitie. Liptovské múzeum usporiada o historickom náleze tri podujatia
Čítajte viac >

O našej malej krajine vedia aj za veľkou mlákou. Na slovenskom veľvyslanectve v Kanade totižto v uplynulých dňoch privítali svetovo uznávaného vedca, profesora Pavla Chebena, rodáka z Liptova, ktorý pôsobí v National Research Council Canada a Ing. Radovana Korčeka, ktorý je doktorandom na Žilinskej univerzite pod vedením Ing. Daniela Benedikoviča, PhD..

Spolupráca medzi Slovenskom a Kanadou

Čo bolo dôvodom ich návštevy? Ako informovali zástupcovia na sociálnej sieti, primárne išlo o rozvíjajúcu sa spoluprácu medzi Slovenskom a Kanadou. Radovan Korček pricestoval do Kanady v rámci spolupráce s profesorom Chebenom, ktorej cieľom je návrh fotonických čipov na diamante, ktoré otvárajú dvere pre revolučné aplikácie v oblasti kvantových pamätí.

Skvelým úspechom tiež je, že profesor Cheben bol v roku 2019 ocenený štátnym vyznamenaním Slovenskej republiky a minulý rok bol zvolený za International Fellow Royal Academy of Engineering v Londýne.

„Ide o vysoké uznanie zo strany Kráľovskej akadémie, pretože v jej histórii bolo zvolených iba niekoľko desiatok International Fellows, medzi nimi viacerí držitelia Nobelovej ceny, prezidenti akadémií vied a špičkové vedecké autority,“ doplnili zástupcovia slovenského veľvyslanectva v Kanade na sociálnej sieti.

Jediný Slovák s ocenením

Na zozname International Fellows akadémie je podľa dostupných informácií doposiaľ len niekoľko Európanov. Profesor Cheben je len druhým vedcom z Kanady a prvým Slovákom, ktorý dosiahol toto ocenenie.

Gratulujeme!


Súvisiaci článok
Vandali z Krásna nad Kysucou spôsobili škodu v tisíckach eur. Primátor mesta plánuje zavedenie ďalších kamier
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť