Štvrtok 09. 05. 2024 06:25:22 | Meniny má Roland

Rajeckí hasiči v akcii. Na zamrznutom ľade rybníka trénovali záchranu osôb po prelomení ľadu

Už ste niekedy rozmýšľali, kde berú hasiči to množstvo skúseností pri rôznych životných situáciách, kedy ide o ľudský život? Najnovšie sa títo členovia hasičského zboru v Rajci predviedli, ako sa učia postupovať v dramatických situáciách na zľadovatenej ploche, ktorá sa môže kedykoľvek prelomiť. Na zamrznutom rybníku nabrali skúsenosti o tom, ako pomôcť osobe, ktorá sa preborí do mrazivej vody.

Michal Szentivanyi|27. február 2024|08:45:26

Zdroj: rajec.info a archív Hasičského a záchranného zboru

Súvisiaci článok
Záchranári zažili vo Veľkom Rovnom poriadne rušný večer. Zavaleného muža objavili až pod motorkou
Čítajte viac >

O výcviku členov hasičského zboru v Rajci sa píše v pravidelnom mesačníku Rajčan. Práve vo februárovom čísle sa predstavitelia hasičov rozhodli, že sa pôjdu venovať nácviku záchrany osoby, ktorá sa môže prepadnúť pod ľad. Na tento účel využili zamrznutý rybník Košiare. Práve Košiare sú podľa mesačníka Rajčan v zimných mesiacoch obľúbeným miestom na rekreačné korčuľovanie, pričom je aj využívané širokou verejnosťou. „Bezpečná hrúbka ľadu je od 10 do 15 cm, pre skupinu viacerých osôb je to 20 centimetrov a viac. No aj pri dostatočnej hrúbke ľadu môže dôjsť k jeho preboreniu. Počas korčuľovania na prírodných vodných plochách je vždy potrebné korčuľovať aspoň vo dvojici," varuje mesačník, ktorý zmonitoroval hasičský výcvik.

image-000.jpg Zdroj: rajec.info a archív Hasičského a záchranného zboru

Výcvik prebiehal pod záštitou veliteľa Hasičskej stanice v Rajci. Podľa týchto záverov je jasné, že ak dôjde k preboreniu osoby pod ľad, je potrebné v čo najväčšej miere osobu upokojiť. Rýchle pohyby v dôsledku paniky nie sú na mieste, a už vôbec nie v studenej vode. Môže totiž dôjsť k vyčerpaniu a podchladeniu. „Svedok nehody musí vyhodnotiť situáciu a zbytočne neriskovať. V prípade, že sa rozhodne pomôcť, je najlepšie podať preborenej osobe nejaký predmet napríklad konár, hokejku, pomocou ktorej danú osobu môžu vytiahnuť na breh," píše sa v mesačníku Rajčan.

Panika nie je dobrý radca, váhu treba rozložiť rovnomerne

Záchranca musí podľa hasičov svoju váhu čo najviac rozložiť na ľadovú plochu, a preto je ideálne ľahnúť si a rozpažiť ruky a nohy na ľadovej ploche. „Po vytiahnutí osoby na breh je dôležité skontrolovať stav životných funkcií a postupovať podľa pokynov operátora na tiesňovej linke. Preborená osoba sa v krátkom čase podchladí, čo je jav zvaný hypotermia, a definuje sa to ako stav organizmu, kedy je jeho teplota pod úrovňou nižšou, ako je potrebná pre jeho bežný metabolizmus a fungovanie. Inými slovami, teplota je taká nízka, že organizmus a jeho systémy nie sú schopné plniť svoje funkcie tak, ako je potrebné," pripomínajú hasiči.

Toto varovanie a medializácia výcviku prichádza aj v čase, kedy niektoré ešte stále zamrznuté jazerá a iné plochy v zime lákajú mnohých športových nadšencov, ale aj deti na korčuľovanie či iné radovánky. Netreba však podceniť bezpečnosť a človek by sa týmto aktivitám rozhodne nemal venovať sám.


Súvisiaci článok
Za pár dní stihli viac roboty ako za posledné roky. Na rieke Revúca pokračujú zabezpečovacie práce
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť