Štvrtok 25. 07. 2024 15:24:19 | Meniny má Jakub, Timur

Horskí záchranári museli ratovať poľského turistu. Po páde ostal dezorientovaný (VIDEO)

Ani počas konca pracovného týždňa v piatok 23. februára nemali záchranári núdzu o prácu v nepriaznivom a zasneženom teréne. Poľský turista totiž po páde ostal dezorientovaný a už sa nevedel vrátiť späť na trasu, kde s kamarátmi postupoval po turistickom chodníku. Museli mu teda prísť na pomoc tí najpovolanejší.

Michal Szentivanyi|24. február 2024|15:15:21

Zdroj: hzs.sk

Súvisiaci článok
Muž počas túry na horách zablúdil. Záchranári museli konať, po telefonáte s priateľkou sa mu vybil mobil
Čítajte viac >

O dezorientovanom turistovi zo zahraničia píšu horskí záchranári na svojom webe. „V podvečerných hodinách dňa 23. februára 2024 kontaktoval tiesňovú linku Horskej záchrannej služby poľský turista, ktorý spolu so skupinou kamarátov postupoval na snežniciach z Poludňového Grúňa na Chatu pod Chlebom, no v tme, hmle a silnom vetre stratili orientáciu a v oblasti Chlebu 39-ročný muž prepadol asi 100 metrov smerom do Chlebského kotla," popisujú vážnu situáciu horskí záchranári.

Muž skončil, našťastie, bez zranení

Poľský turista si našťastie pri páde nespôsobil žiadne zranenia, avšak, už sa nedokázal zorientovať a vrátiť späť na hrebeň. „Našťastie vedel záchranárom Horskej záchrannej služby poskytnúť GPS súradnice svojej polohy, čo značne urýchlilo záchrannú akciu. Na pomoc mu odišli štyria záchranári zo Štefanovej. Lanovou dráhou sa vyviezli do Snilovského sedla, odkiaľ na lyžiach pokračovali k uviaznutému turistovi. Po príchode k nemu ho zateplili, poskytli mu teplý nápoj a následne s ním vystúpili na hrebeň a odprevadili ho na Chatu pod Chlebom, kam medzitým došli aj jeho kamaráti," pokračujú v popisovaní záchrannej akcie.

Záchranári sa potom cez Snilovské sedlo vrátili späť na základňu. „Horská záchranná služba sa touto cestou chce poďakovať prevádzkovateľovi strediska a zamestnancom lanovej dráhy za mimoriadne spustenia lanovky a pomoc pri záchrannej akcii," uviedli na záver poďakovanie horskí záchranári.


Súvisiaci článok
Aplikácia Horskej záchrannej služby zachránila život: Skialpinista spadol a zranil si nohu (VIDEO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť