Piatok 26. 07. 2024 20:28:00 | Meniny má Anna, Hana, Anita

Ministerstvo dopravy plánuje úpravu v STK. Zmena sa dotkne viac ako 160-tisíc motorových vozidiel

Ministerstvo dopravy Slovenskej republiky predložilo návrh vyhlášky, ktorá by mala ovplyvniť pomerne veľkú časť motoristov na Slovensku. Podľa nej by motocykle, trojkolky a štvorkolky mohli od júla prechádzať technickou kontrolou každé štyri roky.

Daniel Jurčík|24. február 2024|10:45:10

Ilustračné foto. Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Súvisiaci článok
Autá a autobusy pri staniciach na Kysuciach nemajú kde parkovať. Pomôcť tomu môže miliónová investícia
Čítajte viac >

Vyplýva to zo štátneho portálu Slov-Lex, na ktorom sa nachádza kompletný návrh so sprievodným materiálom. Ministerstvo argumentuje tým, že majiteľom vybraných vozidiel klesnú náklady, a to aj napriek zníženej bezpečnosti.

„Vozidlá kategórie L3eA2, L3eA3, L4eA2, L4eA3, L5e, L6e a L7e (motocykle, trojkolky a štvorkolky) v súčasnosti podliehajú technickej kontrole pravidelnej v intervale 4-2-2, čo sa vzhľadom na charakter týchto vozidiel javí ako prísna lehota, aby po štyroch rokoch tieto vozidlá podliehali technickej kontrole pravidelnej každé dva roky," znie v návrhu.

Zmena sa týka desiatok tisíc ľudí

Ministerstvo dopravy upozorňuje, že k 31. decembru 2023 štát evidoval 162 478 vozidiel kategórie L3e až L7e. V návrhu vyhlášky konštatuje, že celkový ročný pokles kontrol o takmer 30-tisíc by nemal spôsobiť výrazné škody na príjmoch staníc.

„Ročný pokles o 28 695 kontrol, predstavuje zanedbateľné množstvo, ktoré nepredstavuje značnú časť príjmov staníc technickej kontroly. Keďže ostatné kategórie vozidiel majú väčšie jednotkové ceny, predpokladáme, že stanice technickej kontroly nenavýšia cenu technickej kontroly pre prevádzkovateľov vozidiel," uvádza sa v sprievodnom materiáli.


Súvisiaci článok
Nové sypače už posypávajú cesty na Orave, Liptove a Kysuciach
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť