Piatok 26. 07. 2024 22:29:25 | Meniny má Anna, Hana, Anita

100 stavieb Žilinského kraja: Pôvodne renesančný kaštieľ v Okoličnom

Ako vznikol pôvodne renesančný kaštieľ Okoličné, ktorý susedí s najväčším gotickým kostolom na Liptove? Spoznajte históriu tejto architektonickej perly.

Juliana Krčulová|17. február 2024|19:30:04

Zdroj: okolicne.com

Súvisiaci článok
100 stavieb Žilinského kraja: Múzeum Liptovskej dediny v Pribyline
Čítajte viac >

Pôvodne renesančný kaštieľ, ktorý je spolu s gotickým Kostolom sv. Petra z Alkantary dominantou východnej časti mesta Liptovský Mikuláš – mestskej časti Okoličné, vznikol v prvej polovici 17. storočia na mieste staršej kúrie, ktorú podľa historických prameňov postavil Ján IV. starší Okoličiansky.

Oficiálny web kaštieľa uvádza, že jeho vnútorné jadro pochádza zo 17. storočia, ktoré tvorí pravidelná vnútorná dispozičná osnova so vstupnou sieňou uprostred a klenbami so štukovými hrebienkami. „Stred kaštieľa tvorí renesančná sieň s krbom so vstupmi do ostatných miestností, v rytierskej miestnosti sa nachádzal krb a steny zdobil rodový erb. Schodisko viedlo do panských izieb a miestností pre hostí,“ približuje web kaštieľa v Okoličnom s tým, že pôvodne sa nachádzal v centre rozľahlej záhrady, z ktorej sa však zachovala iba časť severne od pôvodného kaštieľa.

Snímka2.JPG Zdroj: okolicne.com

Z historických prameňov sa ďalej dozvedáme, že kaštieľ prešiel v 17. storočí viacerými úpravami a nadobudol barokovú podobu. „Druhá baroková prestavba sa konala v roku 1760, prestavbou vzniklo druhé poschodie, vstupný portál a nárožné arkiere s cibuľovou strieškou. Fasáda zmenila výzor, pribudli maľované členené stĺpy a dekoratívne pilastre. Napriek uvedeným dvom barokovým prestavbám si kaštieľ zachoval renesančný charakter s nárožnými vikiermi a renesančnými oknami,“ dopĺňa web.

Kaštieľ v mestskej časti Okoličné sa od roku 2002 postupne obnovoval, pričom sa k nemu pripojil aj obslužný objekt. Záhrada sa tiež zmenila, keď sa vysadili nové stromy a dreviny, a teraz má rozlohu viac ako 1,25 hektára.

Snímka3.JPG Zdroj: okolicne.com

Snímka4.JPG Zdroj: okolicne.com

Snímka5.JPG Zdroj: okolicne.com


Súvisiaci článok
100 stavieb Žilinského kraja: Bobrovská kalvária v okrese Námestovo
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť