Sobota 27. 04. 2024 05:18:05 | Meniny má Jaroslav

100 farieb Budatínskeho hradu: Takýto záber ste ešte nevideli

Budatínsky hrad je podľa dostupných informácií jednou z najstarších stojacich architektonických pamiatok na území mesta Žilina. Pozrite sa na tento farebný záber, ktorý vám zlepší deň.

Radka Kostánová|18. február 2024|13:30:04

Zdroj: Facebook/Miro Sabo Photography

Súvisiaci článok
Oravský hrad na skalnej ihle: Takýto záber ste ešte nevideli
Čítajte viac >

Fotograf Miro Sabo sa na svojom Facebookovom profile podelil o pestro-farebnú fotografiu Budatínskeho hradu. Tento hrad bol vybudovaný na sútoku Váhu a Kysuce ako strážny hrad, no neskôr ho prestavali na zámok.

„Jedna z povestí hovorí o krásnej Kataríne - dcére majiteľa hradu Gašpara Suňogu, ktorá bola zaľúbená do rytiera Forgáča. Otec ju však prisľúbil Jakušicovi - majiteľovi hradu Vršatec. Keď zistil, že napriek jeho rozhodnutiu sa zaľúbenci stretli tak dal svoju dcéru zamurovať do výklenku veže, tam kde sa nachádza erb rodiny Suňogovcov. Rytier Forgáč ju so svojim vojskom napokon oslobodil ,čo však nahnevalo Jakušica a vyzval Forgáča na súboj. Menej skúsený Forgáč v boji podľahol a Jakušic si odviezol plačúcu Katarínu násilím na svoj hrad kde si ju vzal za ženu. Dodnes prichádzajú k erbu rodiny Suňogovcov dievčatá aby sa ho dotkli. Dúfajú, že im to prinesie šťastie a nájdu toho pravého,“ priblížil povesť fotograf pod svojím príspevkom.


Súvisiaci článok
Videli ste už ostrov Lietava? Tento záber vám vezme dych
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť