Nedeľa 07. 07. 2024 01:12:00 | Meniny má Oliver

Mikas na čele Úradu verejného zdravotníctva skončil. Vystrieda ho známa poslankyňa zo Žilinského kraja

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková v týchto hodinách oznámila zmenu na poste vedenia Úradu verejného zdravotníctva. Ide o post hlavnej hygieničky, ktorou sa stáva Tatiana Červeňová. Vystrieda tak niekoľko rokov pôsobiaceho hlavného hygienika Jána Mikasa, ktorý krajinu previedol aj pandémiou Covid-19. Dolinková podotkla, že rezort sa výmenou vo funkcii zaoberal dlhšie. To, že na odchod Mikasa vyzvala koaličná strana SNS, považuje Dolinková za zhodu náhod.

Michal Szentivanyi|14. február 2024|14:15:06

Zdroj: Facebook/Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky

Súvisiaci článok
Oslavy tiesňovej linky 112 v Žiline. Kompetentní si na pracovisku obzreli prístroje a techniku
Čítajte viac >

O výmene na poste šéfa Úradu verejného zdravotníctva informuje agentúra TASR. "Verím, že prinesieme nový impulz do chodu a fungovania úradu verejného zdravotníctva. Je to nielen odborník vysokokvalifikovaný na výkon tejto funkcie, ale aj osoba s veľkými manažérskymi skúsenosťami. Takže verím, že chod úradu nadobudne znova tú kredibilitu, ktorú možno počas ťažkých rokov pandémie stratil. Respektíve, že sa obnoví dôvera tejto inštitúcie, ktorá je často spochybňovaná," povedala o výmene na vedúcom poste ministerka.

Populárna poslankyňa zo severu

Tatiana Červeňová pritom nie je obyvateľom na severe vôbec neznáma. Červeňová totiž pôsobí ako mestská poslankyňa za mesto Martin a tiež bola zvolená aj ako župná poslankyňa za Žilinský kraj.

Screen Shot 02-14-24 at 12.14 PM_1600x949.JPG Zdroj: martin.sk

Screen Shot 02-14-24 at 12.15 PM_1600x963.JPG Zdroj: zilinskazupa.sk

Výmena na tomto poste vraj nesúvisí s požiadavkami SNS

Ministerka Dolinková tiež podotkla, že rezort sa výmenou vo funkcii zaoberal dlhšie. To, že na odchod Mikasa vyzvala koaličná strana SNS, považuje Dolinková za zhodu náhod. "Vzhľadom na to, že na Slovensku je iba pár kvalifikovaných odborníkov v oblasti verejného zdravotníctva, výber nového hlavného hygienika nebol jednoduchý. O tom, že ide skutočne o profesionálnu výmenu, svedčí aj fakt, že sám doterajší hlavný hygienik Mikas ocenil kvalifikačné znalosti a prax svojej nástupníčky," povedala Dolinková. Mikas vo funkcii pôsobil od roku 2016. Ako hlavný hygienik zodpovedal za činnosť Úradu verejného zdravotníctva, ktorý je rozpočtovou organizáciou Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky.


Súvisiaci článok
Deň otvorených dverí na lekárskej fakulte v Martine prilákal takmer 700 študentov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť