Sobota 07. 09. 2024 17:48:13 | Meniny má Marianna

Žiačka z Gymnázia Varšavská vyhrala celoštátnu súťaž: Za odmenu ju čaká výprava do prapôvodných lesov v Japonsku

Žiačka Anička Podmanická, ktorá navštevuje Septimu B na Gymnázium Varšavská bola členkou víťazného tímu v celoštátnej stredoškolskej prírodovednej súťaži BARS 2023. Za odmenu pôjde na mesačnú vedeckú výpravu do Japonska.

Radka Kostánová|13. február 2024|16:15:15

Zdroj: sav.sk

Súvisiaci článok
Len 12-ročné dievčatko obdarovalo žilinskú nemocnicu. To, čo vyrobilo, vám zdvihne náladu
Čítajte viac >

Celoštátnu stredoškolskú prírodovednú súťaž BARS 2023 pod záštitou UNESCO organizovala Slovenská akadémia vied v spolupráci s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky. Ako informovali zástupcovia Slovenskej akadémie vied, celkovo sa do súťaže zapojilo 252 žiakov a ich lektorov z celého Slovenska.

Vyhral ju trojčlenný tím zložený zo žiakov zo Žiliny, Popradu a Prešova. Práve zo žilinského Gymnázia Varšavská je Anička Podmanická, ktorá takto úspešne reprezentovala školu.

Odmena za víťazstvo

Ako priblížili zástupcovia Slovenskej akadémie vied, víťazi budú mať možnosť prežiť mesiac v divokej prírode. „Navštívia najstaršie lesy, budú stopovať šelmy, zaznamenávať živočíchy neznáme pre vedu, prispejú k ochrane najvzácnejších lesov Ázie a pomôžu medzinárodným vedeckým tímom v geologickom a paleontologickom výskume (v spolupráci aj s Harvardovou, Yalovou, Sorbonnskou a Cambridgeskou univerzitou)," dodali.

BARS-2023-900x510.jpg Zdroj: sav.sk

Anička reprezentuje školu pravidelne

Pani Mária Iványiová z Gymnázia Varšavská podotkla, že výhra súťaže BARS nie je Aničkiným prvým úspechom. Talentovaná žiačka reprezentuje Gymnázium Varšavská pravidelne v tímových aj individuálnych vedeckých súťažiach.

„Napríklad v apríli 2022 sa jej spolu s jej spolužiačkami Viktóriou Sagálovou a Veronikou Kováčovou podarilo získať 2. miesto v medzinárodnej vedeckej súťaži “Sun at a Glance”. Odmenou bol týždňový výlet na ostrov Tenerife a návšteva observatória v Teide," skonštatovala.

Gratulujeme!


Súvisiaci článok
Majstrovstvá Slovenska v halovej lukostreľbe: Žilinčania predviedli medailovú žatvu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť