Piatok 18. 10. 2024 10:45:33 | Meniny má Lukáš

V meste Žilina pribudne ďalšia zeleň. Celkovo vysadia viac ako tisíc kríkov

Referát správy zelene na žilinskom mestskom úrade pripravil plán výsadby a sadových úprav na nadchádzajúcu sezónu. Vyplýva z neho, že v meste nasadia 1 000 kríkov a 174 stromov v rámci náhrady. Ďalších približne 100 kríkov pribudne na základe žiadostí od občanov.

Daniel Jurčík|8. február 2024|12:46:56

Ilustračné foto. Zdroj: zilina.sk

Súvisiaci článok
Ružomberok sa pripravuje na budúcnosť: Predpokladá investície vo výške takmer 32 miliónov eur
Čítajte viac >

Ako uviedla Monika Brnčalová z referátu mediálnej komunikácie a propagácie mesta Žilina pre nové vydanie Radničných novín, výber drevín prebieha s dôrazom na miesto sadenia či podmienky prostredia. Pribudnúť by tak mali rôzne druhy, napríklad brest horský, lipa striebristá, borovica čierna a lesná či okrasná čerešňa.

„Drobné sadové úpravy, ktoré by ale mali mať zásadný vplyv na zvýšenie atraktivity priestoru, chceme realizovať predovšetkým na Hurbanovej ulici,“ priblížila plán Brnčalová. Dodala taktiež, že úpravou prejde aj okolie zastávky MHD a výsadby popri chodníkoch. Zmena sa taktiež týka Nešporovej ulice, kde okrem čiastočnej zmeny terénu založia nový trávnik a pridajú trvalky.

Na parky v meste nezabudli

Na svoje si prídu aj milovníci záhonov či sadov. Výsadbový plán na sezónu ráta s takou kombináciou trvaliek a okrasných tráv, ktorá by poskytla celoročne prívetivý a rôznorodý efekt. V obľube sú najmä rastliny ako echinacea, šalvia, rebríček alebo verbena.

Tie pribudnú do Sadu na Studničkách, Parku Ľudovíta Štúra, ale i do trvalkových záhonov na Vlčincoch či Solinkách. V Mojšovej Lúčke a Bánovej sa môžu obyvatelia tešiť na kvetináčovú výsadbu.

PARK-l.-sTuRA-1024x768.jpg Ilustračné foto. Zdroj: zilina.sk

Na ulici Vysokoškolákov opravia poškodenia

Úpravy a vylepšenia sa dočká aj zeleň poškodená počas stavby na Ulici Vysokoškolákov. Narcisy a tulipány by mali opätovne nájsť svoje miesto na Bernolákovej ulici, kde v minulosti prebehla inštalácia horúcovodov.

Okrem toho však referát správy zelene ráta aj s úpravami na podnet obyvateľov mesta či inými operatívnymi zásahmi.


Súvisiaci článok
Na ulici Komenského v Žiline pribudne nový kvetinový záhon. Mesto bude opäť o niečo krajšie
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť