Štvrtok 02. 05. 2024 15:00:37 | Meniny má Žigmund

Suché stromy zo žilinského lesoparku sa chystá samospráva vyrúbať v najbližších dňoch

Žilinská samospráva sa chystá na ťažbu suchých stromov v Lesoparku Chrasť. Informoval o tom dnes hovorca mesta, Vladimír Miškovčík. Mesto chce výrubom starých stromov, ktoré sú napadnuté škodcami, ochrániť bezpečnosť návštevníkov lesoparku. Súhlas na ťažbu vydal odborný lesný hospodár mesta. Foto: ilustračné Facebook / Martin Maruna

Juliana Krčulová|17. február 2022|11:28:40

Mesto chce svojím výrubom suchých stromov, ktoré sú napadnuté škodcami, obmedziť nebezpečenstvo návštevníkov Lesoparku Chrasť. „Škodcom napadnuté suché stromy, ktoré sa zvyknú nazývať aj sucháre, môžu ohroziť ľudí, keďže padajú na chodníky. Keď sa stromy odstránia a popadané zvyšky odvezú, znižuje sa riziko prenosu nákazy na zdravé stromy,“ uviedol hovorca mesta, Vladimír Miškovčík.

Foto: ilustračné Lesopark Chrasť / Facebook / Jozef Boban

Samospráva plánuje výrub stromov realizovať v najbližších dňoch. Podľa slov mesta sa z lesoparku odstránia smreky, ktoré boli napadnuté lykožrútom aj z dôvodu ich oslabenia a nedostatku vlahy. „V časti na Vlčincoch bude vyťažených 20 kusov smrekov a rovnaké množstvo sa odstráni aj v časti Zaparové pri záhradkárskej osade,“ upresnil Miškovčík.

Na zlý stav poniektorých drevín v časti lesoparku medzi Rosinskou cestou a Karpatskou ulicou, ktoré priamo ohrozujú aj jeho návštevníkov, sa sťažovali aj obyvatelia mesta na stránkach Odkaz pre starostu.

Foto: ilustračné / Facebook

Súhlas na ťažbu stromov vydal odborný lesný hospodár mesta, keďže výrub bol nahlásený a prekonzultovaný so zástupcom ochranárskych združení v zmysle zákona o lesoch. „Ak by samospráva nespracovala kalamitu v termíne, mohol by jej lesný úrad udeliť pokutu. Výsadbu za vyťažené kusy mesto zabezpečí v súlade s lesníckou legislatívou a programom starostlivosti o les drevinami, ktoré lepšie odolávajú klimatickým zmenám,“ ozrejmil Miškovčík a dodal, že v miestach, kde sa bude výrub realizovať, bude mať verejnosť dočasne obmedzený prístup. Mesto preto žiada návštevníkov lesoparku o rešpektovanie bezpečnostných pokynov.

Žilinský lesopark Chrasť je atraktívne miesto pre obyvateľov mesta, ktorí ho využívajú celoročne na oddych a relax so svojimi rodinami. Každoročne však lesopark, podľa hovorcu mesta, ohrozuje nebezpečná nákaza stromov a problémy so zdravotným stavom drevín tu mesto evidovali už v minulosti. „Odborníci predpokladajú, že stav žilinského lesoparku môže súvisieť aj s klimatickými zmenami. V strednodobom horizonte by malo dôjsť k zmene jeho drevinového zloženia, smreky a jasene postupne nahradia iné dreviny, ktoré sa vedia lepšie adaptovať na teplú a suchšiu klímu,“ uzavrel hovorca mesta, Vladimír Miškovčík.


Súvisiaci článok
Zbor väzenskej a justičnej stráže zo Žiliny si zdokonaľoval svoje zručnosti (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť