Piatok 17. 05. 2024 08:55:58 | Meniny má Gizela, Aneta

Svetový deň boja proti rakovine si každoročne pripomíname štvrtého februára

Svetový deň boja proti rakovine si ľudia po celom svete pripomínajú práve dnes 4. februára. V tento deň sa tak môže zvýšiť povedomie verejnosti o rakovine a upozorniť na dôležitosť zdravého životného štýlu.

Radka Kostánová|4. február 2024|10:30:11

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Súvisiaci článok
Na konci januára žilo v meste Žilina a v jej prímestských častiach 80 262 obyvateľov
Čítajte viac >

Každoročne si 4. februára pripomíname Svetový deň boja proti rakovine označovaný aj ako „World Cancer Day“. V tento deň je dôležité hovoriť o prevencii a upozorňovať na dôležitosť zdravého životného štýlu.

Vzhľadom na to, že onkologické ochorenia narastajú, je skutočne veľmi dôležité venovať sa prevencii, ktorá pozostáva zo zdravého stravovania. Napríklad, aby ľudia venovali pozornosť zvýšenej konzumácie celozrnných potravín, strukovín, ovocia a zeleniny, či mali dostatok pohybu na udržanie zdravej telesnej hmotnosti, obmedzili príjem alkoholických nápojov, vyhýbali sa akejkoľvek forme tabakových výrobkov a predchádzali prílišnému vystavovaniu sa slnečnému žiareniu.

group-people-holding-ribbon-breast-cancer-concept.jpg Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

V rámci prevencie môžu ľudia po celom svete využiť skríningové programy onkologických ochorení, vďaka ktorým sa odhalia nádorové ochorenia. Na Slovensku prebiehajú tri skríningové programy:

I. Skríning rakoviny prsníka - bohužiaľ, rakovina prsníka je najčastejšie zhubné ochorenie u žien na Slovensku. Tento skríning sa vykonáva pomocou mamografického digitálneho vyšetrenia v zdravotníckych zariadeniach ženám vo veku od 40 do 69 rokov, v intervale každé dva roky.

II. Skríning rakoviny krčka maternice – tento skríning patrí medzi preventívne programy pre ženy nad 23 rokov. Vykonáva sa formou cytologického steru z krčka maternice.

III. Skríning rakoviny hrubého čreva – a posledný skríning je na rakovinu hrubého čreva. Bohužiaľ, toto ochorenie je druhým najčastejším zhubným ochorením u mužov a tretím u žien. Vykonáva sa formou testu na okultné (skryté) krvácanie, nárok naň majú osoby nad 50 rokov v intervale každé dva roky.

4798163.jpg Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Na túto problematiku každoročne upozorňuje aj Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky. Počas mesiaca február sú realizované rôzne zdravotno-výchovné aktivity. Zameriavajú sa najmä na prevenciu a edukáciu o rakovine prsníka a rakovine krčka maternice, ako aj na prevenciu rakoviny hrubého čreva a konečníka.

prevencia-rakoviny-i.png Zdroj: uvzsr.sk

prevencia-rakoviny-ii.png Zdroj: uvzsr.sk


Súvisiaci článok
Obec Čičmany pozýva na fašiangovú veselicu. Zábava bude po celý deň
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť