Streda 18. 09. 2024 14:06:02 | Meniny má Eugénia

V Tatrách trvá nad hranicou lesa zvýšené lavínové nebezpečenstvo

V Západných, Vysokých a západnej časti Nízkych Tatier trvá nad hranicou lesa zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informoval o tom Pavel Beťko zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

TASR|27. január 2024|18:45:36

Ilustračná fotka Zdroj: Facebook/Národný park Nízke Tatry

Súvisiaci článok
Horskí záchranári pomáhali lyžiarovi v Jasnej. Bol účastníkom nepríjemnej zrážky na svahu
Čítajte viac >

Hlavným lavínovým problémom ostáva vetrom previaty sneh. „Silný severozápadný vietor bude v sobotu dosahovať rýchlosť 160 až 180 kilometrov za hodinu. Bude vytvárať tvrdé vetrom ubité dosky, v ktorých sa budú dobre šíriť napätia. V snehovom profile sa tiež nachádza kritická vrstva krupiek. Nebezpečné sú najmä záveterné strany hrebeňov, miesta pod skalnými stenami a úzke žľaby,“ upozornil.

Mimoriadne nebezpečné sú južné, juhovýchodné, juhozápadné a východné orientácie. „Uvoľnenie lavín je možné už pri malom dodatočnom zaťažení, obzvlášť na strmých svahoch. V niektorých prípadoch hrozia stredné lavíny, výnimočne aj veľké spontánne lavíny. Pohyb v horskom teréne sa neskúseným turistom či skialpinistom neodporúča,“ zdôraznil.

V sobotu sa očakáva prírastok nového snehu do 30 centimetrov, ten však bude vplyvom silného vetra rozložený veľmi nerovnomerne. „Hrebene hôr budú sfúkané do tvrdého podkladu. Na záveterných svahoch a na miestach, kde je rýchlosť vetra nižšia, sa bude nový sneh ukladať do vankúšov a dosiek rôznej tvrdosti. V pásme lesa sa bude nachádzať prevažne voľný prachový sneh. Napriek sneženiu v posledných dňoch je výška snehovej pokrývky v polohách do 1 200 metrov nad morom výrazne podpriemerná,“ dodal.


Súvisiaci článok
Na hory radšej zabudnite. V okrese Liptovský Mikuláš platí až tretí výstražný stupeň pred vetrom
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť