Piatok 26. 07. 2024 07:36:46 | Meniny má Anna, Hana, Anita

Z kaviarne sa stane Čitáreň: Mestské divadlo Žilina ponúka nový priestor pre milovníkov literatúry a umenia

Nový kultúrny priestor v Mestskom divadle Žilina sa otvorí v stredu 7. februára. Čo bývalo kaviarňou, sa teraz stane Čitárňou, kde sa budú stretávať milovníci súčasnej literatúry a umenia.

Juliana Krčulová|25. január 2024|16:15:20

Zdroj: zilina.sp21.sk

Súvisiaci článok
Radka v meste: Predstavenie Kaderníčky nesie posolstvo, že tvár nie je až taká dôležitá, podstatné sú vlasy
Čítajte viac >

Mestské divadlo Žilina na svojom oficiálnom webe informovalo, že od stredy 7. februára otvára nový priestor pre milovníkov literatúry a umenia. Bývalá kaviareň sa totiž zmení na Čitáreň súčasnej literatúry.

Nová Čitáreň v Mestskom divadle Žilina

„Kľúčovou dramaturgickou líniou Mestského divadla v Žiline je prezentácia a podpora súčasnej slovenskej a svetovej literatúry. Ako divadlo s progresívnou skladbou repertoáru, zameranou na nové texty a nekonvenčné interpretácie klasiky, sme v priestoroch bývalej kaviarne pripravili projekt Čitáreň súčasnej literatúry,“ okomentovali pripravovaný nový projekt zástupcovia žilinského divadla.

V denne otvorenom priestore sa predstavia vydavateľstvá KK Bagala, Absynt, BraK, Npress, Artforum, Aspekt, Drewo a srd, Literárna bašta a Modrý Peter. Návštevníci sa budú môcť nielen zoznámiť s ich edičnými plánmi, ale aj si prelistovať alebo prečítať vybrané knihy, ktoré budú v čitárni k dispozícií. „Okrem kníh si pri káve alebo čaji môžete vychutnať najnovšie a aj archívne čísla literárnych časopisov Vertigo, Vlna, Fraktál, Knižná Revue, Romboid Litikon a Glosolália. Veľmi pevne veríme, že zoznam kooperujúcich vydavateľstiev bude časom narastať,“ priblížili zástupcovia divadla.

V rámci programu sa predstavia rôzne vydavateľstvá a ich vybraní autori, zaznejú literárne debuty mladých talentov, uskutočnia sa rozhovory s uznávanými spisovateľmi alebo scénické čítania z nových prekladov dramatických alebo nedramatických diel. Tým sa otvorí možnosť pre vytvorenie komunitnej platformy zameranej na aktuálnu tvorbu a taktiež priestor pre zmysluplné trávenie času naprieč generáciami. Zároveň pomôže vytvoriť denný stacionár pre nadšencov literatúry a umenia všeobecne.

Čitáreň súčasnej literatúry: nový priestor pre stretnutia s literatúrou a jej tvorcami

Otvorenie Čitárne súčasnej literatúry je naplánované v stredu 7. februára 2024 o 20:15 hodine, po predstavení inscenácie Táto izba sa nedá zjesť. „Súčasťou otvorenia nového priestoru bude odovzdanie kníh z vydavateľstva KK BAGALA, ktoré bolo svojou vytrvalou činnosťou a propagáciou slovenskej literatúry jednou z prvých inšpirácii pre vznik Čitárne. Hosťami na otvorení a na diskusii po predstavení budú vydavateľ Koloman Kertész Bagala spolu s autorkou dramatizovanej novely Nicol Hochholczerovou,“ informovali zástupcovia Mestského divadla Žilina.

V Čitárni sa vo februári uskutočnia ešte dve akcie, na ktorých sa budú prezentovať diela významných tvorcov z oblasti slovenskej literatúry a dramatiky. V utorok 20. februára o 18:00 hodine sa diskusie s vydavateľom Kolomanom Kertészom Bagalom zúčastní aj spisovateľ, scenárista a pedagóg Peter Balko, ktorý napísal úspešné romány Vtedy v Lošonci a Ostrov. V stredu 28. februára o 21:00 hodine, po skončení predstavenia Lilith, príde o svojej tvorbe a textoch pre Mestské divadlo Žilina porozprávať originálny dramatik, dramaturg a režisér Miklós Forgács.

PROGRAM ČITÁRNE SÚČASNEJ LITERATÚRY VO FEBRUÁRI 2024:

  • Streda 7. februára o 20:15 hodine: slávnostné otvorenie Čitárne súčasnej literatúry - odovzdávanie kníh od vydavateľstva KK BAGALA a diskusia s vydavateľom Kolomanom Kertészom Bagalom a spisovateľkou Nicol Hochholczerovou,
  • Utorok 20. februára o 18:00 hodine: večer s vydavateľstvom KK BAGALA a diskusia Kolomana Kertésza Bagalu so spisovateľom Petrom Balkom,
  • Streda 28. februára o 21:00 hodine: beseda s Miklósom Forgácsom po predstavení Lilith o jeho tvorbe pre Mestské divadlo Žilina.

Čitáreň súčasnej literatúry bude pre verejnosť otvorená od štvrtka 8. februára v pracovných dňoch od 14:00 do 18:00 hodiny.


Súvisiaci článok
A JE TU ZAS: Čo by sa stalo, keby sa Hitler zázračne vrátil do života?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť