Pondelok 13. 05. 2024 04:18:31 | Meniny má Servác

V Ružomberku majú prvého odsúdeného bezdomovca s monitorovacím náramkom. Prehovorila aj charita

Aj bežní laici poznajú prípady z verejného života, kedy dôjde k prepusteniu konkrétneho väzňa na podmienku s tým, že jeho ďalšie nažívanie v spoločnosti sleduje polícia na diaľku cez monitorovacie zariadenie. V Ružomberku sa však stal unikátny prípad, kedy takto prepustili väzňa bez domova. Sám neprezradil, prečo vo väzení skončil, no už by sa tam nevrátil.

Michal Szentivanyi|22. január 2024|15:16:21

Ilustračné foto. Zdroj: zilina.sp21.sk a freepik.com

Súvisiaci článok
Minulý týždeň odhalila polícia v našom kraji až 27 vodičov pod vplyvom alkoholu
Čítajte viac >

Prípad 31-ročného Ľubomíra Burdu rozobrala v reportáži verejnoprávna RTVS. To, že dostal tento typ trestu, má na svojom konte zásluh aj charita, ktorá do prípadu vstúpila. Burda je rád, že už nemusí svoj ďalší čas tráviť za múrmi väznice, a to aj napriek komplikovanej životnej situácii. „Chodieval som do práce hneď ráno, potom som začal chodiť aj do kostola ráno, na omšu. Čo by som robil dnes? Bol by som ešte stále za mrežami,“ povedal pre RTVS.

Navštívil sestru v Čadci, no spomínal aj na nepríjemnú minulosť

Napriek tomu, že ho životný osud dostal až na ulicu, Burda si nový začiatok na slobode pochvaľuje. „Môžem v rámci Slovenskej republiky ísť, kde chcem. Aj za známymi. Bol som aj za sestrou v Čadci. Vo väzení mi napríklad zomrel aj otec, tak som mu bol zapáliť sviečku na hrobe,“ pokračuje Burda v reportáži RTVS.

Pomohol mu aj duchovný

Zo spárov väzenského života ho zrejme vytrhol aj väzenský duchovný Juraj Malý, ktorý mal k prípadu tiež čo povedať. „Ľubo veľmi dlho váhal, či ma vôbec osloví, či by mohol do domu prísť bývať, nakoľko on sám je bezdomovec. Keď mi to oznámil asi po dvoch rokoch našich stretnutí, tak som sa v duchu aj potešil. Vtedy som si uvedomil, že práve pre takýchto chlapcov aj tento dom vznikol,“ povedal Malý pre RTVS.

„Poskytujeme im bývanie na určitý čas a spravidla to býva tri roky. Ale, samozrejme, ak chlapec napreduje alebo sa snaží, mali sme tu aj takých, ktorí chodili napríklad na vysokú školu a podobne, tak samozrejme, že ich nevyhodíme,“ povedal pre verejnoprávnu televíziu vedúci sociálneho zariadenia Dorka v Ružomberku Jozef Brisuda, pričom toto zariadenie je aktuálne plne obsadené.


Súvisiaci článok
Hliadka Mestskej polície Žilina zachránila muža pri pokuse o samovraždu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť