Sobota 07. 09. 2024 09:30:05 | Meniny má Marianna

Dopravný podnik vdýchne nový život trolejbusovému depu. Základný kameň poklepal aj primátor (VIDEO)

Po rokoch sa občania dočkajú novinky vo vozovom parku Dopravného podniku mesta Žiliny. Vedenie sa totiž v spolupráci so spoločnosťami Metrostav Slovakia a PROMA rozhodli zrekonštruovať údržbovú základňu pre trolejbusy, hovorovo nazývanú aj depo. Všetko sa odštartovalo oficiálnym poklepaním základného kameňa stavby nie len za účasti primátora Petra Fiabáne, ale aj za prítomnosti štátnej tajomníčky ministerstva dopravy Denisy Žilákovej a predstaviteľov spomínaných spoločností.

Michal Szentivanyi|18. január 2024|14:41:06

Zdroj: zilina.sp21.sk

Súvisiaci článok
Martinský dopravný podnik reaguje na kritiku: Budeme realizovať všetky relevantné požiadavky
Čítajte viac >

Výstavbu moderného trolejbusového depa za takmer 29 miliónov eur spustili vo štvrtok 18. januára. Všetko sa začalo poklepaním základného kameňa stavby. Pri tejto udalosti nechýbali ani kľúčové osobnosti ako primátor Žiliny Peter Fiabáne, štátna tajomníčka rezortu dopravy Denisa Žiláková, člen predstavenstva Dopravného podniku mesta Žiliny Mikuláš Kolesár, generálny riaditeľ realizátorskej spoločnosti Metrostav Slovakia Róbert Pátek a konateľ firmy PROMA Dušan Bukovan. Depo by mali dokončiť do konca roka 2025.

20240118_112202.jpg Zdroj: zilina.sp21.sk

Účelom je aj zatraktívniť mestskú hromadnú dopravu v meste

Rekonštruované priestory by mali zatraktívniť verejnú dopravu v meste, keďže, ako aj samotný primátor povedal, Žilina je veľkým dopravným uzlom, a to aj v železničnej doprave. Ministerstvo dopravy preto na projekt prispelo sumou až 27 miliónov eur. Tie sa budú čerpať z eurofondov a prostriedky potečú aj z Plánu obnovy SR. „Moderné depo je predpokladom kvalitnej a rýchlejšej údržby trolejbusov, čo v konečnom dôsledku znamená ich častejšie nasadzovanie a vyššiu hustotu spojov. Veríme, že tým prispejeme k zatraktívneniu mestskej hromadnej dopravy a znížime dopravnú záťaž na mestských komunikáciách," povedala po tlačovej konferencii štátna tajomníčka Žiláková. Nie je však pochýb, že rekonštrukciu starej haly ocenia aj pracovníci depa.

„Nové depo bude vybudované a zmodernizované s použitím najnovších technológií na údržbu a ošetrovanie vozidiel. Pre Dopravný podnik mesta Žiliny je táto stavba významným zavŕšením viac ako sedemročnej prípravy od štúdie realizovateľnosti, posúdenia vplyvov na životné prostredie až po projekčné práce a inžinierske činnosti pre stavebné povolenie,“ priblížil konateľ dopravného podniku Mikuláš Kolesár.

Screen Shot 01-18-24 at 02.15 PM.JPG Zdroj: zilina.sp21.sk

Modernizovať sa bude po etapách

Projekt modernizácie žilinského trolejbusového depa je podľa plánov podniku rozdelený na dve etapy. Prvá časť je spätá s výstavbou krytých odstavných plôch pre trolejbusy. Ide o celkovú hodnotu 3,2 milióna eur. Jej ukončenie je naplánované na tento rok v mesiaci jún. Financovanie je kryté zo zdrojov Európskej únie v rámci operačného programu Integrovaná infraštruktúra.

Screen Shot 01-18-24 at 02.14 PM.JPG Zdroj: zilina.sp21.sk

Druhá fáza sa vykoná cez Program Slovensko a jej súčasťou je výstavba novej haly trolejbusov a modernizácia už existujúcich budov. Celková výška tejto časti investície je vo výške 26 miliónov eur a mala by byť dokončená do konca roka 2025. „Modernizácia údržbovej základne zefektívni a výrazne zoptimalizuje procesy súvisiace s údržbou vozidiel a zabezpečí značné finančné úspory. Navyše zaistí oveľa lepšie podmienky zamestnancom Dopravného podniku mesta Žiliny, ktorí budú pracovať v príjemnejšom prostredí a vďaka modernému vybaveniu dokážu zrealizovať oveľa vyšší počet úkonov,“ povedal k projektu primátor Žiliny Peter Fiabáne.

Screen Shot 01-18-24 at 02.15 PM 001.JPG Zdroj: zilina.sp21.sk


Súvisiaci článok
Dopravný podnik mesta Žiliny zavedie počas pracovných dní prázdninový režim MHD
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť