Sobota 07. 09. 2024 19:30:41 | Meniny má Marianna

Primátor Ružomberka bilancuje uplynulý rok. Takto Kubáň hodnotí svoju premiéru vo funkcii

Od komunálnych volieb v roku 2022 už uplynul viac ako rok a nový primátor mesta Ružomberok Ľubomír Kubáň sa rozhodol, že posledných 365 dní zanalyzuje. V zozname sú veci príjemného aj nepríjemného charakteru. Kubáň zhrnul aj míľniky, ktoré sa mestu podarilo za posledných 12 mesiacov dosiahnuť a čo sa ešte plánuje.

Michal Szentivanyi|18. január 2024|18:45:38

Zdroj: Facebook/Ľubomír Kubáň - primátor mesta Ružomberok

Súvisiaci článok
Ružomberok získal finančný príspevok na opatrovateľskú službu
Čítajte viac >

Kubáň nastúpil do úradu po októbrových komunálnych voľbách v roku 2022, pričom to bola preňho premiéra v kresle primátora. Sám priznáva, že o to väčšia výzva to bola. „Keď sa obzriem za rokom uplynulým, musím ho hodnotiť ako ťažký a komplikovaný. Prakticky od nástupu do úradu primátora sa denne stretávame s „dedičstvom“ minulosti, neriešenými či dlhodobo ignorovanými problémami, ktoré pre mesto Ružomberok znamenajú zlú reputáciu, stagnáciu a ťahajú ho dole," uznal Kubáň.

Kubáň hodnotí pozitívne to, že napríklad zaviedol pravidelné stretnutia primátora s občanmi, už v tomto roku pripravujeme aj stretnutia s občanmi vo volebných obvodoch. Pozitívne sa hodnotí aj pilotný projekt nového modelu fungovania Informačného centra Ružomberok v spolupráci s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Region Liptov.

Mesto podľa Kubáňa ožilo aj mnohými kultúrnymi či spoločenskými akciami. „Zatraktívnili sme Ružomberský jarmok, predĺžili tradičné Ružomberské Vianoce s trhmi. Krajšia bola vianočná výzdoba v meste, bohatý program trhov prilákal ľudí do ulíc, čo bolo od začiatku našou prioritou," vymenúva primátor.

332344903_924985185321427_8956244072334653291_n.jpg Zdroj: Facebook/Ľubomír Kubáň - primátor mesta Ružomberok

Aké výzvy čakajú mesto v roku 2024?

V nadchádzajúcom období treba v Ružomberku doriešiť otázku individuálnej bytovej výstavby (IBV) aj nájomné bývanie. Primátor Ľubomír Kubáň to v stredu uviedol pre TASR. „Prevzali sme si úver 6,1 milióna eur z výstavby plavárne a tieto peniaze by sme chceli dať na rozvojové veci. Rozhodnú o nich poslanci na mestskom zastupiteľstve buď vo februári, alebo v apríli," poznamenal Kubáň.

Uplynulé mesiace mesto zároveň pripravuje novú parkovaciu politiku mesta. „Zmeny už iste postrehol každý z vás. V rámci projektu Smart technológie mesta Ružomberok nám na uliciach pribudli elektronické informačné tabule, 50 kamier a 1 200 parkovacích senzorov," pokračuje primátor Ružomberka, pričom s dopravou súvisia aj ďalšie aktivity mesta. To aktívne rieši podporu dopravného koridoru sever – juh trasovaného prostredníctvom R3 a R1 cez Ružomberok. Vedenie pracovalo s verejnosťou prostredníctvom niekoľkomesačnej informačnej kampane zameranej na neparkovanie automobilov na chodníkoch, pri ktorej spolupracovali s cykloaktivistami z Občianskeho združenia Bajkom.

V spolupráci so spomínaným občianskym združením sa podarilo nainštalovať k šiestim základným školám spolu 94 stojanov pre 188 bicyklov. Vďaka financovaniu z ministerstva dopravy tak mesto zaplatí za jeden stojan 6,5 eura.

4-ae1ea3a3224bc2a0e6732299aa45d39e61ecfc98.jpg Ilustračné foto. Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Doplnil, že by sa chcel venovať najmä doriešeniu IBV v lokalitách Dielec a Gejdák. Podľa jeho slov treba urgentne riešiť aj nájomné bývanie, dostavbu bytových domov na Plavisku. „No a uvidíme, ako dopadneme s plavárňou, ako sa poslanci rozhodnú. Jedna z alternatív je výstavba novej plavárne. Druhá alternatíva je, že budeme rekonštruovať tú starú," povedal primátor.

Mesto takisto uspelo so žiadosťou o nenávratné finančné prostriedky na ministerstve hospodárstva. Za viac ako 130.000 eur v tomto roku v meste vybudujú 23 nabíjacích staníc na elektromobily, jedna bude rýchlonabíjacia. V minulom roku v rámci projektu smart technológií v meste vymenili vyše 330 kusov svietidiel za novšie a úspornejšie. „Vďaka úveru od Environmentálneho fondu vo výške 2,8 milióna eur zas v budúcich mesiacoch komplexne zrekonštruujeme verejné osvetlenie v meste i mestských častiach," priblížil Kubáň. Podľa jeho slov je to oblasť, kde sa roky neinvestovali takmer žiadne financie. „Na stĺpoch verejného osvetlenia a svietidlách to napokon aj vidieť," dodal.

Trestné oznámenie v dôsledku výstavby novej mestskej plavárne

Sám Kubáň priznáva, že vlani to nebolo len o dobrých správach pre mesto. „16. decembra 2022 na svojom mimoriadnom rokovaní ma mestské zastupiteľstvo poverilo ako štatutárneho zástupcu jediného spoločníka obchodnej spoločnosti CZT Ružomberok, aby som v rámci výkonu pôsobnosti valného zhromaždenia zaviazal konateľov spoločnosti k zrušeniu dodatku k zmluve o dielo na výstavbu novej mestskej plavárne. Dôvodom bolo zvýšenie vysúťaženej ceny za výstavbu plavárne o skoro 1,2 mil. eur," napísal primátor, pričom situácia zašla ešte ďalej. Vo februári minulého roku vedenie pre novú plaváreň podalo na Generálnu prokuratúru SR trestné oznámenie pre podozrenie z možného spáchania trestného činu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe.

„Môj názor na túto vec sa nemení a všetci ho poznáte. Zvýšenie ceny pri výstavbe plavárne hodnotím ako odporujúce platnej právnej úprave, ekonomicky neopodstatnené a popierajúce základné zásady hospodárneho nakladania s mestským majetkom, pričom k jeho uzatvoreniu došlo napriek tomu, že financovanie takto zvýšenej ceny diela nebolo finančne zabezpečené. Na druhej strane, jama v blízkosti zimného štadióna nikoho neteší. S priestorom máme svoj zámer, no verejne ho budem komunikovať až vtedy, keď sa z myšlienok stanú reálne plány a bude dohodnutý spôsob financovania a realizácia," uzavrel Kubáň.


Súvisiaci článok
Radosť v detských očiach na mestskom úrade v Ružomberku. Rodinám v núdzi rozdali balíčky pomoci
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť