Štvrtok 19. 09. 2024 14:05:35 | Meniny má Konštantín

Počet záchranárskych letov vlani prekročil hranicu 4 000

Počet záchranných letov posádok Air-transport Europe vlani presiahol hranicu 4000. Informovala o tom hovorkyňa spoločnosti Zuzana Hopjaková s tým, že ide o 15-percentný nárast v porovnaní s predošlým rokom. Posádky zo siedmich základní Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby vykonali 2645 akcií, čo je nárast na úrovni 21 percent.

TASR|16. január 2024|17:45:04

Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/Air - Transport Europe, letecká záchranná služba

Súvisiaci článok
Rodina s malým dieťaťom zablúdila v Malej Fatre. Na pomoc im prišli horskí záchranári
Čítajte viac >

„Výrazné zvýšenie počtu zásahov možno pripísať najmä častejšiemu nasadeniu vrtuľníkov do záchranných akcií a zefektívneniu spolupráce s jednotlivými záchrannými zložkami," skonštatovala Hopjaková. Stúpol aj počet tzv. primárnych zásahov, teda vyslaní záchranárskych vrtuľníkov priamo do terénu. V rámci nich najčastejšie zasahovali záchranári pri dopravných nehodách, okrem zranených z nehôd vozidiel ošetrili aj 60 motocyklistov, 49 cyklistov a štyroch kolobežkárov. V teréne ťažko dostupnom pre pozemnú záchranu, ako sú hory, lesy či odľahlé miesta pomáhali najmä pri úrazoch turistov, horolezcov, lyžiarov či paraglajdistov. Za pomoci palubného navijaka zasahovali celkovo 327-krát, približne polovicu zásahov vykonala posádka z Popradu.

V rámci sekundárnych zásahov previezli leteckí záchranári medzi nemocnicami minulý rok spolu 1267 pacientov, z toho najčastejšie, takmer 800 letov smerovalo do slovenských kardiocentier. Hopjaková dodala, že z celkového počtu prevezených pacientov 13 percent tvorili deti.

Najviac práce mali počas roka 2023 posádky z Košíc, nasledujú Trenčín a Banská Bystrica. „Najčastejšie bolo možné vidieť v roku 2023 pristávať záchranársky vrtuľník pri Fakultnej nemocnici v Trenčíne. Najrušnejší deň pripadol na 10. september, keď naši 'Krištofovia' na území Slovenska vzlietli na pomoc 23 pacientom. Najdlhší let v rámci záchrany života trval presne 295 minút. Išlo o prevoz pediatrickej pacientky zo zlyhaním pečene. Naopak, najkratší let trval 17 minút," priblížila hovorkyňa s tým, že najstaršou prevážanou pacientkou bola 95-ročná žena. Vlani v rámci transplantačného programu zrealizovali posádky historicky najviac letov, bolo ich 44.


Súvisiaci článok
So snehovými jazykmi treba rátať najmä na severe Slovenska
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť